08 de desembre de 2018
08.12.2018

França conté la respiració davant les protestes dels Armilles Grogues

Les autoritats despleguen 90.000 agents davant el temor a noves escenes d'ultraviolència a París

08.12.2018 | 01:22

França, en alerta vermella, es va començar a atrinxerar ahir, en la vigília de noves protestes dels Armilles Grogues que es tem degenerin en enfrontaments, un escenari que el govern espera evitar amb gairebé 90.000 policies als carrers. Museus tancats, espectacles anul·lats, partits de futbol ajornats... En tot el país s'han pres mesures excepcionals per evitar les impactants escenes de violència que van fer la volta al món la setmana passada.

A més, per primera vegada en més d'una dècada, es desplegaran vehicles blindats de la gendarmeria a París, on els comerciants, escaldats per les destrosses i saquejos de fa una setmana, s'han parapetat. La unitat d'elit de la gendarmeria està també en alerta. «Tot indica que elements radicals, facciosos, tornaran a intentar mobilitzar-se», va afirmar el ministre de l'Interior Christophe Castaner, justificant un dispositiu de seguretat «a gran escala».

Les protestes van començar el 17 de novembre en oposició a l'augment dels impostos als combustibles, però des de llavors s'han convertit en un ampli moviment contra la política econòmica i social de Macron. El Govern, acorralat pels carrers, va anul·lar l'impost als carburants i va congelar els preus de la llum i del gas durant l'hivern. No obstant això, per als Armilles Grogues, aquestes concessions són insuficients.

Al tancament d'aquesta edició, el primer ministre francès, Édouard Philippe, es reunia anit amb una delegació d'Armilles Grogues, autodenominats «moderats».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook