El Govern mexicà considera que el país «s'ha convertit en una enorme fossa clandestina» i ha presentat un pla de recerca de persones desaparegudes, que segons els seus registres superen les 40.000. Aquest projecte integra la participació de familiars de les víctimes i atén peticions d'organismes internacionals. «S'estima que actualment existeixen 40.000 persones desaparegudes, més de 1.100 fosses clandestines i al voltant de 26.000 cossos sense identificar als serveis forenses, el que dóna una idea de la magnitud de la crisi humanitària i de violació dels drets humans que estem afrontant», va explicar el subsecretari de drets humans de la Secretaria de Governació, Alejandro Encinas.

Així mateix, va apuntar que l'objectiu fonamental és dissenyar amb les famílies i els organismes unes bases generals i les polítiques públiques necessàries per a la recerca, localització i identificació de persones desaparegudes, a més de prevenir, investigar i sancionar els responsables. «Busquem desenvolupar un enfocament diferenciat que ens permeti desenvolupar de millor manera les tasques de recerca a tot el país, que, lamentablement, s'ha convertit en una enorme fossa clandestina», va assenyalar el subsecretari.

Encinas va declarar que l'Administració del president Andrés Manuel López Obrador treballa en la implementació de la Llei General en matèria de desaparició forçada de persones i desaparició comesa per particulars.