El Govern francès va cridar a consultes el seu ambaixador a Itàlia com a gest de protesta davant les «provocacions» arribades de l'Administració que dirigeix Giuseppe Conte, l'última d'elles aquesta mateixa setmana amb la reunió del vice-primer ministre d'Itàlia, Luigi Di Maio, i líders del moviment dels Armilles Grogues.

El Ministeri d'Exteriors gal va explicar que, si bé l'«amistat» entre els dos països veïns segueix sent «indispensable», no pot tolerar «les acusacions reiterades, els atacs sense fonament i les declaracions exagerades» que s'han succeït en aquests últims mesos. «Tenir discrepàncies és una cosa, instrumentalitzar la relació amb fins electorals n'és una altra», va postil·lar el Ministeri, atribuint les últimes polèmiques a la proximitat dels comicis al Parlament Europeu.

Per part seva, el vice-primer ministre italià, Matteo Salvini, va expressar la seva disposició a reunir-se amb el president francès, Emmanuel Macron. «No volem barallar-nos amb ningú ni ens interessen les polèmiques», va explicar el líder de la Lliga. «Som persones correctes i defensem els interessos dels italians», va defensar. «Estem preparats i disposats, amb esperit constructiu, a girar full pel bé del nostre poble», va reblar el líder de la Lliga.

Di Maio, que lidera el Moviment 5 estrelles (M5S), es va reunir amb diversos líders dels Armilles Grogues, entre ells la cap de la llista que presentarà el moviment a les eleccions europees, Ingrid Levavasseur.