El Papa es va comprometre a adoptar «totes les mesures possibles» perquè els crims d'abús sexual «no es repeteixin» a l'Església, després de concloure la cimera històrica de quatre dies al Vaticà al costat de jerarques episcopals de tot el món. «Volem que totes les activitats i llocs de l'Església siguin sempre plenament segurs per als menors, que es prenguin totes les mesures possibles perquè aquests crims no es repeteixin. Que l'Església torni a ser absolutament creïble i de confiança en la seva missió de servei i d'educació per als petits, segons els ensenyaments de Jesús», va demanar durant el prec de l'àngelus.

Prèviament, el Papa va detallar en el discurs de tancament de la cimera vuit directrius per erradicar aquesta xacra, entre les quals hi ha prioritzar les víctimes en tots els sentits i gestionar els casos amb una «serietat impecable», portant els culpables davant la Justícia.

«Dramàtics patiments»

Posteriorment, durant l'àngelus i abocat al balcó del seu estudi privat a la Biblioteca del Palau Apostòlic, el Papa va admetre que el problema dels abusos sexuals a menors per part del clergat ha suscitat «des de fa temps» un gran «escàndol» a l'Església i a l'opinió pública perquè ha causat «dramàtics patiments» a les víctimes, però també per la «injustificable cobertura dels culpables» per part dels responsables eclesiàstics.

«És un problema difós a tots els continents», va lamentar el Papa. Per això, va explicar que ha reunit al Vaticà 190 jerarques de l'Església per debatre de manera «corresponsable i col·legial» sobre com millorar les estructures per protegir els menors. «Hem escoltat la veu de les víctimes, hem pregat i demanat perdó a Déu i a les persones ofeses, hem pres consciència de les nostres responsabilitats i del deure de fer justícia en la veritat, de rebutjar radicalment tota forma d'abús i de poder, de consciència i sexual», va considerar.

D'aquesta manera, davant centenars de fidels reunits a la plaça de Sant Pere per escoltar la seva paraula, es va comprometre a «col·laborar amb eficàcia» al costat de totes les persones de bona voluntat «a nivell internacional» perquè es combati «a fons la gravíssima plaga de la violència davant centenars i centenars de menors de tot el món».

Per part seva, l'exportaveu del Vaticà i un dels organitzadors de la trobada antipederàstia, el sacerdot Federico Lombardi, va anunciar un nou document del Papa sobre protecció de menors i un «manual d'instruccions» per a bisbes. Tots dos textos seran presentats en les properes setmanes.

«Un nou motu proprio del Papa sobre la protecció de menors i de les persones vulnerables per reforçar la prevenció i el combat contra els abusos sexuals a la Cúria romana i a l'Estat de la Ciutat de Vaticà serà publicat», va anunciar Lombardi. «Això acompanyarà una nova llei de l'Estat de la Ciutat del Vaticà i les línies guia per al Vicariat de la Ciutat del Vaticà sobre el mateix argument», va assenyalar l'exportaveu del Vaticà.