La primera ministra del Regne Unit, Theresa May, va plantejar una sèrie d'opcions als diputats per salvar l'actual estancament en les negociacions per a la sortida de la Unió Europea, entre elles una pròrroga «curta» i «limitada» del Brexit que no hauria d'estendre's més enllà de «finals de juny». May va destacar els «progressos» en les seves converses amb els líders europeus de cara a negociar «acords alternatius» que permetin solucionar «en paral·lel» les actuals suspicàcies de la Cambra dels Comuns sobre el Tractat de Retirada, principalment en relació a la salvaguarda plantejada per a la frontera irlandesa.

No obstant això, i després de reconèixer que hi ha legisladors «preocupats de debò perquè el temps s'està esgotant», va fer referència al calendari que seguirà el seu Govern abans de la data del Brexit, el proper 29 de març -dos anys després de l'activació de l'Article 50 del Tractat de Lisboa.

Així, la primera ministra britànica va confirmar el seu desig de votar el tractat una altra vegada el 12 de març i, en cas que es repetís el triomf del «no», com ja va passar a mitjan gener, l'opció de plantejar l'endemà una moció perquè els diputats donin suport o rebutgin una ruptura amb la UE sense cap tipus d'acord.

«El Regne Unit només sortirà de la UE sense acord si hi ha un consentiment explícit perquè així sigui», va destacar durant la seva compareixença, acompanyada d'esbroncades.

Si els diputats rebutgen aquesta hipòtesi, i malgrat que May va insistir que no vol que s'estengui l'article 50, el Govern acceptaria una pròrroga «curta i limitada» que, segons la seva opinió, no hauria de superar finals de juny, entre altres raons perquè el contrari suposaria que el Regne Unit hauria de participar a les eleccions europees de finals de maig. May va advertir que «una extensió no descarta una sortida de l'acord» i que, per tant, el «salt al buit» només podria retardar-se durant «pocs mesos». El 2 de juliol es constituirà el nou Parlament Europeu, redefinit ja sense el Regne Unit entre els seus integrants.

Per part seva, el líder de l'oposició, el laborista Jeremy Corbyn, va assegurar que ha «perdut el compte» de les vegades que la primera ministra ha acudit als Comuns a «explicar un nou retard», quelcom que va atribuir a la «imprudència» de May, que per ara no ha aconseguit cap dels objectius clau en les seves negociacions amb la UE.

«El camí s'esgota i les conseqüències del pas del temps són evidents», va advertir Corbyn, el partit del qual planteja ara la convocatòria d'un segon referèndum, «una votació pública de confirmació» del Tractat de Retirada, en paraules del líder opositor.

May va advertir que aquesta nova consulta «portaria el país a la casella de sortida» i va destacar que «la credibilitat de la democràcia està en joc». Un segon referèndum, va afegir, implicaria «trair la confiança del poble britànic» i incomplir el mandat establert el 23 de juny del 2016.

Paral·lelament, David Lidington, número dos de la primera ministra britànica, va assegurar que la negociació sobre l'acord del Brexit està aquests dies en «un moment absolutament crític». «Hem de contenir els nervis com a govern, donar suport a la primera ministra, analitzar aquestes decisions i aquests canvis i llavors tindrem una promesa molt clara el 12 de març i això tornarà a la Cambra dels Comuns», va afegir.