El departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat ha presentat davant la Fiscalia de Barcelona una denúncia contra el periodista Arcadi Espada, en considerar que les seves opinions suposen un delicte d'odi i discriminació contra les persones amb discapacitat.

En un comunicat, el conseller de Treball, Chakir l'Homrani, ha considerat que "a Catalunya no hi ha cabuda per a un discurs excloent i discriminatori que atempti contra la dignitat i els drets de les persones amb discapacitat".

"Des del Govern -ha afegit- tenim el deure de denunciar qualsevol manifestació vexatòria, perquè entenem la diversitat com un valor molt positiu i no tolerarem actituds que la menyspreïn".

En l'escrit presentat pel govern català davant la Fiscalia es considera que les declaracions d'Espada cap a les persones amb síndrome de Down són contràries a la Convenció de les Nacions Unides sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, i poden ser constitutives d'un delicte d'odi i discriminació, contemplat a l'article 150 del Codi Penal.

Aquesta denúncia se suma a la que va presentar la setmana passada Dincat, que agrupa unes 300 entitats que defensen els drets de les persones amb discapacitat intel·lectual de Catalunya.

Espada va dir en un programa de televisió que els pares de persones amb síndrome de Down haurien d'assumir "primer, la responsabilitat moral d'haver portat en aquestes condicions un fill al món; dos, la responsabilitat econòmica de mantenir aquest fill en les condicions necessàries per a la persona i la seva dignitat", entre altres afirmacions.

El periodista va fer aquests comentaris durant la seva participació en el programa "Chester", del presentador Risto Mejide.