La Unió Europea va oferir al Regne Unit la possibilitat d'abandonar de manera unilateral la unió duanera en la qual quedaria inclòs després del Brexit, però mantenint la resta d'elements de la clàusula de salvaguarda per evitar la tornada a una frontera «dura» entre l'Úlster i Irlanda. El cap negociador de la UE per al Brexit, Michel Barnier, va assegurar a Twitter que «no es forçarà el Regne Unit a romandre a la unió duanera contra la seva voluntat».

A la pràctica, això suposa que, en el futur, Londres podria sortir de la unió duanera però Irlanda del Nord quedaria emmarcada en la mateixa, una opció que ja va rebutjar Londres perquè, segons el seu parer, violava la sobirania territorial del país. Barnier va informar els ambaixadors dels Vint-i-set sobre les converses amb Londres i que s'ha ofert al Regne Unit «una interpretació legalment vinculant» de l'Acord de Retirada.

Per part seva, el ministre britànic per al Brexit, Stephen Barclay, va explicar sobre aquesta oferta que «no és el moment de repetir vells debats». «Amb una data límit molt real i imminent, no és el moment de repetir vells debats», va reiterar Barclay, tot afegint que «el Regne Unit ha presentat noves propostes clares i necessitem acordar una solució equilibrada que pugui funcionar per a les dues parts».

Per part seva, la primera ministra del Regne Unit, Theresa May, va instar la Unió Europea a donar «només una empenta més» per posar fi a l'estancament que ha impedit canvis a l'acord sobre el Brexit per aconseguir la seva aprovació al Parlament britànic.

Quan falten només tres setmanes perquè el Regne Unit abandoni el bloc, May no ha aconseguit fins ara obtenir de Brussel·les canvis en la seva proposta de divorci que aconsegueixin convèncer els legisladors britànics, que al gener van rebutjar els termes proposats pel Govern. May va advertir als legisladors que el risc és posar en dubte la sortida del Regne Unit de la UE o desencadenar molts mesos de discussions.