Les Forces Democràtiques de Síria (FDS), grup de combatents àrab-kurds amb el suport dels Estats Units, van anunciar ahir que l'organització terrorista ha estat expulsada del que era el seu últim bastió territorial a Síria, la localitat de Baghuz, després d'una ofensiva final d'un mes.

La caiguda marca la fi de l'anomenat «califat», el territori controlat per l'organització a l'Iraq i Síria, i que en el seu apogeu va arribar a aconseguir un terç de tots dos països. La seva derrota a Baghuz redueix el grup terrorista a un conjunt de cèl·lules itinerants, molt semblants a altres grups com Al-Qaeda, dedicades a l'execució d'atemptats.Les FDS adverteixen en aquest sentit que la derrota d'Estat Islàmic només té caràcter «militar» i que dista, i molt, de ser completa. El califat, declarat el 2014 pel líder del grup, Abu Bakr al-Baghdadi a la mesquita de Mossul (Iraq), va ser el començament d'un regnat genocida. Estat Islàmic, entre altres atrocitats, és acusat de la matança de milers de persones de l'ètnia religiosa yazidita a Sinjar (Iraq), d'esclavitzar més de 7.000 dones i nenes, i de massacrar a Síria centenars de persones de la tribu Sheitaat, per no esmentar els nombrosos atemptats, tant en tots dos països com a Occident, dels quals l'organització va assumir la responsabilitat. El Departament de Defensa dels Estats Units recorda que Estat Islàmic ja ha viscut en la clandestinitat, fa una dècada, com a filial siriana d'Al-Qaeda. El grup, en aquest moment, va esperar pacientment a recollir els fruits de la seva discreció mentre operava com una organització terrorista «estàndard», amb les seves habituals incursions armades i atemptats.

És un modus operandi que el grup no ha abandonat mai i al qual ha recorregut en el moment en què veia perdre el control dels seus bastions. De fet, les «cèl·lules dorments» a l'Iraq han dut a terme nombrosos segrestos i assassinats per soscavar el govern de Bagdad.

Així, el Pentàgon va publicar un informe el mes passat en el qual advertia que Estat Islàmic ja estava regenerant les seves funcions i capacitats a gran velocitat a l'Iraq.