23 de març de 2019
23.03.2019
Diari de Girona

El Govern veneçolà acusa el cap de despatx de Guaidó de «terrorisme»

Els Estats Units aproven una nova tanda de sancions contra bancs que col·laboren amb l'Executiu de Maduro després de l'arrest de Marrero

23.03.2019 | 01:33
Maduro va parlar d'hipotètics atacs contra hospitals.

El Govern de Veneçuela va afirmar que Roberto Marrero, el cap de despatx de l'autoproclamat «president encarregat» de Veneçuela, Juan Guaidó, ha estat detingut perquè dirigia «una cèl·lula terrorista» que pretenia «desestabilitzar» el país. Concretament, el ministre d'Interior, Justícia i Pau, Néstor Reverol, va destacar que la suposada cèl·lula preparava «assassinats selectius». Per la seva banda, el president veneçolà, Nicolás Maduro, va explicar que la «cèl·lula terrorista» tenia com a objectiu hospitals i diverses estacions del metro.

Per part seva, els Estats Units van aprovar una nova tanda de sancions contra el Govern de Nicolás Maduro en resposta a la detenció de Marrero. El Departament del Tresor va sancionar el Banc de Desenvolupament Econòmic i Social de Veneçuela (Bandes), el president del qual, Simón Alejandro Zerpa Delgado, està sancionat des de 2017, així com Bandes Uruguai, el Banc Prodem a Bolívia i els bancs Universal i Bicentenario del Pueblo de la Clase Obrera, la Mujer y las Comunas, a Veneçuela.

El secretari del Tresor, Steven T. Mnuchin, va acusar el Govern de Maduro de transformar Bandes i les seves entitats subsidiàries «en un vehicle per moure fons a l'estranger», distorsionant així «el propòsit original del banc com a part d'un intent desesperat de mantenir el poder».

Com a conseqüència de les mesures punitives, els actius d'aquestes entitats financeres sota jurisdicció nord-americana queden bloquejats i les empreses i persones de la potència nord-americana tenen prohibit fer negocis amb elles.

El ministre d'Exteriors de Veneçuela, Jorge Arreaza, va criticar el «to gangsteril» que han fet servir els Estats Units en dir que «totes les opcions estan sobre la taula», el que les autoritats chavistes interpreten com el preàmbul d'una intervenció militar. «Els portaveus de Washington en to gangsteril repeteixen que en el cas de Veneçuela totes les opcions estan sobre la taula. Menteixen! Ni la diplomàcia ni el diàleg estan sobrela taula», va afirmar.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook