La Cambra dels Comuns va rebutjar novament l'Acord de Retirada que va tancar la primera ministra britànica, Theresa May, amb la Unió Europea per al Brexit, quelcom que situa el país a un pas d'abandonar el bloc sense acord el proper 12 d'abril. El text va ser rebutjat per 344 vots, mentre que 286 diputats hi van votar a favor. Aquesta és la tercera vegada que els parlamentaris rebutgen l'acord de May, si bé a cadascuna de les votacions ha aconseguit el suport de més diputats.

La votació d'ahir era l'últim intent del Govern britànic de complir amb les exigències dels seus socis de la UE d'aprovar l'acord aquesta setmana per garantir una pròrroga del Brexit fins al 22 de maig. Després de conèixer el resultat, la primera ministra va afirmar que és «motiu de profunda preocupació que una vegada més aquesta Cambra hagi estat incapaç de donar suport a la sortida de la UE d'una manera ordenada» i va advertir que les implicacions que això té són «greus».

Com a conseqüència, va destacar, «el Regne Unit ha d'abandonar la UE el 12 d'abril, d'aquí a només catorze dies», fet pel qual va advertir que qualsevol altra via implicaria, «gairebé amb tota seguretat», que el Regne Unit celebri eleccions europees. «Em temo que estem arribant als límits d'aquest procés a la Cambra», va assenyalar.

Per part seva, el president del Consell Europeu, Donald Tusk, va convocar per a dimecres 10 d'abril una cimera de líders europeus, a la qual s'espera que hi acudeixi la primera ministra britànica. La UE espera que el Govern britànic aclareixi com vol seguir avançant en aquest procés, és a dir, si abandona el bloc comunitari de manera caòtica el 12 d'abirl o sol·licita una nova pròrroga. Si opta per aquest segon escenari, hauria de participar a les eleccions europees que se celebraran el 26 de maig.

«Esperem que el Regne Unit indiqui la manera d'avançar bastant abans, a temps perquè el Consell Europeu ho pugui considerar», van assenyalar fonts comunitàries, que van afegir que encara s'ha de tancar el format d'aquesta cimera, però esperen que May intervingui al seu inici.

La Comissió Europea, per la seva banda, va lamentar el tercer rebuig al pacte de divorci i va destacar que una sortida caòtica el 12 d'abril «és ara un escenari probable». Brussel·les va destacar que la UE està «totalment preparada» per un Brexit sense acord i va destacar que els Vint-i-set «estaran units».

La UE, preparada

«La UE s'ha estat preparant per a això des del desembre del 2017 i ara està totalment preparada per a un escenari sense acord a mitjanit del 12 d'abril», va assegurar un portaveu de l'Executiu comunitari. Brussel·les va recordar, a més, que els «beneficis» de l'Acord de Retirada, inclòs el període de transició, no podran aplicar-se «en cap circumstància» amb un Brexit caòtic, així que la possibilitat de pactar «miniacords sectorials» no és una «opció».

Paral·lelament, el primer ministre d'Irlanda, Leo Varadkar, va reclamar «generositat» als líders de la Unió Europea si el Regne Unit demana una pròrroga llarga per reconsiderar el seu enfocament sobre el Brexit, encara que també va exigir a Londres que torni a posar opcions que havia descartat sobre de la taula. «Irlanda s'ha preparat intensament per a un escenari sense acord», va dir.