L'advocada ecologista Zuzana Caputova es va imposar ahir en la segona volta a les eleccions presidencials d'Eslovàquia amb un 58,41% dels vots. La liberal Caputova va vèncer així el seu rival, el socialista Maros Sefcovic, que va aconseguir un 41,59% dels vots. La campanya electoral de Caputova ha estat protagonitzada per un discurs anticorrupció, liberal i dirigutat a un major apropament a la Unió Europea.

Caputova es va convertir ahir en el cinquè cap d'Estat d'Eslovàquia des de l'establiment de la República el 1993 i en la primera dona en assumir el càrrec. «Eslovàquia està demanant aquest canvi», va assegurar Caputova quan va conèixer la seva victòria, així com va demanar que aquesta tendència continuï a les eleccions al Parlament Europeu que se celebraran el pròxim 26 de maig. «La decència a la política no és una mostra de debilitat, sinó de fortalesa. Es pot parlar sobre la veritat i guanyar-se la confiança dels altres sense un vocabulari agressiu i cops baixos», va dir també l'advocada, que va començar el seu discurs en les quatre llengües més parlades del país: eslovac, hongarès, romaní i txec.

Maros Sefcovic va reconèixer la seva derrota i va felicitar Zuzana Caputova per telèfon. «Li he dit que té una gran responsabilitat», va explicar. Així mateix, va declarar que la seva motivació en aquests moments és servir la gent del seu país, tot assenyalant que continuarà la seva carrera política en el càrrec que decideixi el seu partit.