A una majoria de mexicans no li ha agradat la petició de perdó del president del país, Andrés Manuel López Obrador, a Espanya pels abusos de la colonització. El 59% de la ciutadania del país llatinoamericà desaprova el gest del president, segons una enquesta del diari El Financiero. Tot i aquesta oposició a la decisió de López Obrador, el president manté unes cotes d'aprovació d'entre el 70% i el 80% en els diferents sondejos, el major suport entre els mandataris recents de Mèxic.

Mèxic va llançar dimarts de la setmana passada un desafiament diplomàtic contra Espanya per la conquesta del país nord-americà fa 500 anys. López Obrador va enviar una carta al rei d'Espanya, Felip VI, en què l'instava a reconèixer els atropellaments que les autoritats mexicanes consideren que es van cometre durant la colonització i a demanar disculpes per aquests. El Govern espanyol va reaccionar en un comunicat afirmant que lamentava «profundament» la petició i que «rebutjava amb fermesa» l'argument de la mateixa.

Reconciliació plena

La presentació pública de disculpes va ser defensada per López Obrador com l'única forma possible d'aconseguir una reconciliació plena. La carta, dirigida al Rei però canalitzada a través del Ministeri d'Exteriors, provoca la confrontació entre les autoritats espanyoles i mexicanes quan es compleix el cinquè centenari de l'arribada a Mèxic del conqueridor Hernán Cortés.