Els Bombers de París van anunciar ahir al matí que el foc que va arrasar el sostre de la catedral de Notre-Dame el dilluns a la tarda havia estat extingit. Centenars de parisencs, encara commocionats, es van acostar al perímetre de seguretat per veure, molts entre llàgrimes, el seu preuat monument encara fumejant, mentre bombers i tècnics continuaven refrescant les parets i comprovaven els danys en l'estructura.

Durant tota la jornada es van anar succeint els anuncis de diverses de les majors fortunes del país de destinar fons per a la reconstrucció. Al tancament d'aquesta edició ja es comptabilitzaven uns 700 milions d'euros, aportats per firmes com Loewe, Moët Hennesey, L'Oreal o Total. El Banc Central Europeu també va anunciar que se sumarà a la campanya per fer ­donacions. El president gal, Emmanuel Macron, va fixar ahir en cinc anys el període per reconstruir «encara més bella» la catedral.

«Som un poble d'emprenedors. Tenim molt per reconstruir. I la reconstruirem. Més bella encara», va assegurar en una al·locució solemne televisada a la nació des del palau de l'Elisi. «Vull que estigui acabada en cinc anys. Podem fer-ho. I per fer-ho ens mobilitzarem», va agregar Macron, que va assegurar que en la tragèdia hi ha una ­oportunitat d'unir el poble francès, i ­demano «fugir de la impaciència».

«L'incendi de Notre-Dame ens recorda que la nostra història no es deté mai, que sempre hi haurà dificultats per superar, que allò que creiem indestructible pot ser danyat», va assenyalar.

Les rosasses, fora de perill

Encara que se sap molt poc sobre el lloc on va començar l'incendi o sobre les seves causes, el Govern i la Fiscalia van voler ser taxatius en afirmar que tot apunta a un origen accidental. En temps de soroll i confusió, amb els teòrics de la conspiració afilant armes en les xarxes socials, el fiscal de París Rémi Heitz va subratllar que «res ara com ara va en la línia d'un acte voluntari».

Poc abans, el ministre de Cultura, Franck Riester, ja havia avançat que el succés va semblar iniciar-se entorn de l'agulla de la catedral, on s'estaven realitzant obres de restauració.

Cinc empreses treballaven en aquesta obra. La quinzena d'operaris presents en aquell moment van començar a ser interrogats per la policia.

Una mica més que sí que se sap: l'abisme va estar a prop. Tan a prop com un quart d'hora. Potser si una vintena de bombers no s'hagués encimbellat a les torres per combatre des d'allí amb mànegues el foc avui no quedarien de Notre-Dame més que les cendres. En aquest interval de 15-30 minuts, entre les vuit i les nou de la nit del dilluns, «es va jugar la supervivència» del temple, segons el parer del secretari d'Estat de l'Interior, Laurent Nuñez.

Malgrat haver quedat parcialment destruïda per les flames, rosasses, vidrieres medievals, el seu impressionant orgue i relíquies com la Corona d'Espines i la Túnica de Sant Lluís es van poder salvar gràcies al fet que els treballadors d'emergències van formar una cadena humana que va posar fora de perill calzes amb gemmes i altres objectes d'incalculable valor. Les obres rescatades seran traslladades al Museu del Louvre. El secretari general de l'Observatori de Patrimoni Religiós de França, Maxime Cumunel, va xifrar entre el 5 i el 10% les obres d'art probablement destruïdes.