Més de 8.000 persones, segons estimacions policials, van visitar entre divendres i ahir la capella ardent instal·lada al Congrés amb les restes mortals de l'exvicepresident del Govern, exministre i exsecretari general del PSOE Alfredo Pérez Rubalcaba, mort divendres després de patir dimecres un ictus. Poc després de les dues de la tarda, policies i guàrdies civils van portar el fèretre des de l'interior del Saló dels Passos Perduts fins al cotxe fúnebre, sortint per la coneguda com a Porta dels Lleons, que s'obre només en les grans ocasions.

Desenes de persones reunides a l'exterior del Congrés van acomiadar Rubalcaba entre aplaudiments. «No t'oblidarem», li cridaven alguns. També es van escoltar missatges d'ànim a la vídua i al president del Govern en funcions. Els aplaudiments es van prolongar diversos minuts i van emocionar el president, familiars i representants institucionals que romanien a l'escalinata del Congrés. A la vorera, Sánchez, els membres del Govern i la presidenta de la cambra baixa, Ana Pastor, es van acomiadar de la vídua, Pilar Goya, que va abandonar el Congrés al costat del fèretre.

Com a la jornada anterior, van ser diversos els ciutadans que, al seu pas per la capella ardent, van voler deixar una rosa sobre el taüt, cobert amb una bandera d'Espanya i una tela vermella amb el símbol del PSOE del puny i la rosa. Alguns se senyaven en passar davant el fèretre, altres s'emportaven el puny al pit o el mostraven alçant el braç, però el pas de ciutadans anònims va ser continu.

Al pati del Congrés, qui ho volgués tenia l'oportunitat d'escriure les seves últimes dedicatòries a sengles llibres de condol col·locats per a aquest fi i que es lliuraran a la família. A l'interior del Congrés, es va habilitar un altre llibre reservat als familiars i als representants institucionals que van voler deixar per escrit el seu últim adeu a Rubalcaba.

Si divendres van visitar la capella el cap de l'Estat, Felip VI, i la reina Letizia, els Reis emèrits, Joan Carles i Sofia, ho van fer ahir, igual que la infanta Elena. Amb els Reis emèrits es va creuar a la seva sortida un emocionat expresident del Govern Felipe González, que ja es va desplaçar a l'hospital Puerta de Hierro després de l'ingrés de qui va ser el seu ministre d'Educació i de Presidència. També l'excap de l'Executiu José Luis Rodríguez Zapatero, que va tenir Rubalcaba com a vicepresident i ministre d'Interior, va anar ahir a la vetlla.

Igual que divendres, ahir van ser nombrosos els representants de les institucions i del món de la política que es van acostar a la capella per expressar el seu condol a la família i als membres del PSOE. Sánchez i Pastor van ser en tot moment a la vetlla expressant el seu suport als familiars i rebent també, en el cas del president del Govern en funcions i de la número dos del partit, Adriana Lastra, el condol per la pèrdua d'una figura tan rellevant del socialisme.

En representació de l'Executiu, també van ser ahir a la vetlla la vicepresidenta, Carmen Calvo, i els ministres d'Interior, Fernando Grande Marlaska; Justícia, Dolores Delgado; Sanitat, María Luisa Carcedo; Economia, Nadia Calviño; Hisenda, María Jesús Montero; Cultura, José Guirao; Treball, Magdalena Valerio, i Política Territorial, Meritxell Batet.

Fins al Congrés es van desplaçar també altres històrics del PSOE com l'exvicepresident del Govern Alfonso Guerra o els expresidents de la Junta d'Extremadura Juan Carlos Rodríguez Ibarra, i d'Andalusia Manuel Chaves. També van acudir l'expresident de la Generalitat José Montilla i el primer secretari del PSC, Miquel Iceta.