05 de juny de 2019
05.06.2019
Diari de Girona

Els lletrats del Congrés aposten per no alterar la majoria absoluta

ERC reorganitza el seu grup al Senat després de la suspensió de Romeva gràcies a una parlamentària de Bildu

05.06.2019 | 00:20
Raül Romeva va assistir a l'acte en el qual es va constituir el Senat.

Els lletrats del Congrés advoquen per mantenir la majoria absoluta de la Cambra en els seus actuals termes en considerar que els quatre diputats que estan suspesos per trobar-se en situació de presó preventiva no han perdut la seva condició parlamentària i, per tant, s'han de tenir en compte en el còmput global de 350 membres de la Cambra. La Mesa del Congrés va rebre ahir l'informe que va encarregar als serveis jurídics de la institució sobre la necessitat de rebaixar o no la majoria absoluta del Ple després de la suspensió dels quatre diputats que estan en presó preventiva i sent jutjats pel Procés: Oriol Junqueras, d'ERC, i Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull, de Junts per Catalunya.

La seva conclusió és que no s'hauria de moure la majoria absoluta dels 176 escons actuals perquè la suspensió dels quatre diputats es refereix als seus drets i deures, però «no pot afectar el còmput legal del nombre de membres de la Cambra, ja que se'ls limita l'exercici, però no de la titularitat del càrrec».

Per altra banda, ERC ha reorganitzat el seu grup al Senat després de la suspensió de Raül Romeva, amb la incorporació al seu lloc de la senadora per designació del Parlamenvo basc Idurre Bideguren (EH Bildu), de manera que tornarà a comptar amb els deu parlamentaris que exigeix com a mínim el Reglament de la Cambra per formar grup propi.

El partit independentista va registrar el seu grup la setmana passada dins el termini concedit a tots els partits per organitzar-se de cara a la nova legislatura. Ho va fer amb nou senadors d'ERC i un més d'EH Bildu, partit amb el qual han decidit formar un grup parlamentari conjunt. No va inscriure però altres quatre membres d'Esquerra que han estat «prestats» a Junts perquè, per part seva, tingui un nombre mínim de senadors per tenir el seu propi grup. ERC-EH Bildu van registrar dilluns de nou el seu grup amb deu membres: vuit catalans i dos bascos.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook