La junta militar que governa a Sudan i els grups d'oposició van tancar aquest dijous un acord per compartir el poder durant el període de transició fins a la celebració d'unes eleccions democràtiques.

Les dues parts, que van estar mantenint reunions a Khartum durant els últims tres dies, van acordar «establir un consell sobirà per rotació entre els militars i els civils per un període de tres anys», va explicar en roda de premsa el mediador de la Unió Africana, Mohamed el Hasán Labbat.

Govern tecnòcrata

Els manifestants i les autoritats castrenses van acordar formar un govern tecnòcrata independent, per impulsar una recerca transparent i independent sobre els episodis violents efectuats durant les últimes setmanes.

Així mateix, van pactar ajornar la creació d'un consell legislatiu. Militars i civils havien acordat anteriorment que les Forces per a la Llibertat i el Canvi (FFC) es quedessin amb dos terços dels escons d'aquest òrgan de nova creació, però les converses es van cancel·lar després que les forces de seguretat reprimissin l'asseguda de protesta a Khartum el 3 de juny, matant desenes de manifestants.

Els civils ho celebren

Els carrers d'Omdurman, una ciutat situada al costat de la capital Khartum, es va omplir ahir de milers de persones que van sortir a celebrar el pacte per al repartiment de poder. De fet, des de l'11 d'abril els sudanesos estan governats per una cúpula militar, que va enderrocar amb un cop d'estat a l'anterior dictador, Omar Hasán al Bashir.

D'altra banda, la Unió Africana va anunciar el 6 de juny que apartava a Sudan fins que hi hagués una administració civil, en un exemple de la creixent pressió internacional. Com a resposta, la junta militar va anunciar, el dijous, l'alliberament de 235 membres del Moviment d'Alliberament de Sudan, un dia després de l'aprovació d'un decret a tal fi. D'aquesta manera, les autoritats van recalcar que es tracta d'una mostra de «bones intencions» perquè els rebels participin en el procés de pau de Sudan.