La Sala Militar del Tribunal Suprem va ordenar ahir reobrir una causa contra quatre sergents de l'Exèrcit de Terra per l'assetjament a una companya que va ser arxivada pel Tribunal Militar Territorial Cinquè al maig de 2018. Durant anys, els suboficials es van mofar d'ella fins i tot davant de la tropa amb els qualificatius de «fotuda nana», «gandula», «lesbiana», «per aquí ve el chihuahua» i fins i tot van utilitzar la seva imatge al costat d'un «minion» com a perfil d'un grup de Whatsapp destinat a realitzar mofes .

L'alt tribunal actua a instàncies de la Fiscalia i ordena també la deducció de testimoni d'un capital que no va fer cas les denúncies de la sergent quan aquesta li va relatar el calvari que estava patint, al·legant que no volia problemes a la caserna, situat a Tenerife.

La sentència donada a conèixer aquest dimarts individualitza les conductes d'assetjament atribuïdes a cada un dels sergents. En una de les ocasions, el suboficial va qüestionar en públic una ordre concreta que la seva companya havia donat a una soldat per recollir divers material de neteja utilitzant expressions com «tu estàs boja» mentre girava el seu dit índex de la mà dreta en la seva templa. En una altra ocasió, es va dirigir a ella davant d'altres suboficials amb els apel·latius «lesbiana» i «gandula», a més de «mamelluda» i «cara de porcellana».

Grup de missatges de mòbil

Un altre dels sergents va ser el que va penjar en el grup de missatgeria mòbil la fotografia de la víctima d'assetjament al costat d'un dibuix d'un personatge animat, un «minion», en ser un qualificatiu amb el qual en ocasions es referien a l'ella. Entre els assetjadors també es troba una dona, sergent com la víctima, que segons la resolució del Suprem es va dirigir a la seva companya cridant com «home frustrat en cos de dona» i «comechichi».

La Sala dissenteix del criteri del tribunal militar, segons el qual els fets no tenen per complet de qualsevol tipicitat penal que determini l'exclusió de responsabilitat.

Considera que el tribunal d'instància va realitzar una valoració de la credibilitat dels testimonis «sostraient a les acusacions el dret a proposar i practicar la veritable prova en el judici oral».