L'ONG Open Arms planteja ara al govern espanyol el lloguer d'un avió per poder traslladar des d'Itàlia els 107 migrats rescatats al Mediterrani. El vaixell de salvament és a només 800 metres de Lampedusa -al sud de Sicília- sense poder desembarcar, després que Itàlia i Espanya haguessin acordat que el vaixell navegui ara cap a les Illas Balears per desembarcar a Mallorca. Open Arms entén que aquesta opció és incomprensible i adverteix que la situació emocional de les persones que malviuen al buc és "extrema".

L'ONG proposa desembarcar a Itàlia i des d'allà traslladar els migrants en avió fins a Madrid. "Llogar un Boeing per a 200 persones té un cost de 240 euros per passatger", ha etzibat Riccardo Gatti, cap de la missió a Itàlia en declaracions als mitjans.

Fonts de l'ONG han explicat que el vaixell no té capacitat per arribar a cap port espanyol i assegura que la situació de tensió acumulada en els darrers 18 dies "pot esclatar a bord en qualsevol moment". Si el vaixell obre rumb cap a un altre lloc que no sigui Lampedusa, adverteixen, podria suposar un motí, a més de posar en risc migrants i tripualció.

És en aquest punt que des d'Open Arms plategen l'opció del trasllat aeri. "Les persones a bord han de ser desembarcades de manera ràpida i segura per rebre l'assistència necessària i la manera més ràpida és fer-ho en avió", expliquen des de l'ONG. Si s'opta pel trasllat per la via marítima a l'estat espanyol, Open Arms demana al govern que enviï un vaixell "en condicions".