L'expresident francès Nicolas Sarkozy (2007-2012) serà jutjat pel presumpte finançament irregular de la campanya de 2012, després que el Tribunal Suprem desestimés el recurs presentat per evitar seure a la banqueta. La investigació de l'anomenat cas Bygmalion va ser oberta el 2014, any en què la premsa va revelar que l'exmandatari va superar el límit màxim de despesa permès durant una campanya electoral, que era de 22,5 milions d'euros.

El jutge instructor va considerar al febrer de 2017 que Sarkozy havia de comparèixer davant un tribunal juntament amb altres 13 acusats i, encara que el polític conservador va recórrer aquesta decisió, el Suprem la va validar ahir. Segons l'acusació, per ocultar els sobrecostos dels actes electorals i dels viatges, els imputats van recórrer als serveis de l'empresa de comunicació Bygmalion, que va emetre factures falses.

L'advocat de l'expresident, Emmanuel Piwnica, va destacar que l'únic que se li retreu al seu client és haver sobrepassat els límits de finançament, però no estar implicat ni conèixer la suposada trama de falsificació de factures.

La instrucció va concloure que es van ocultar uns 20 milions d'euros de despeses que havien d'haver figurat en els comptes de campanya de Sarkozy, que va acabar costant almenys 42,8 milions. Els comptes d'aquesta campanya -en la qual va sortir derrotat davant el socialista François Hollande- van ser invalidats al juliol de 2013 pel Consell Constitucional, encarregat de revisar-les, el que va motivar que hagués de pagar més de 360.000 euros de multa i tornar la subvenció pública, de gairebé 12 milions. Aquesta multa no va impedir que s'obrís una investigació judicial i que al febrer de 2016 fos inculpat. La imputació va minvar les seves opcions de victòria a les primàries de la dreta de novembre d'aquell any, en les quals va quedar tercer a la primera volta, per darrere del seu exprimer ministre François Fillon, que va acabar guanyant, i del també excap de Govern Alain Juppé.