La Justícia alemanya va confirmar com a «acte de terror ultradretà» l'atac antisemita registrat dimecres a l'est del país, una acció l'autor material de la qual és un alemany de 27 anys i darrere de la qual veu l'extrema dreta parlamentària com a «instigadora intel·lectual». No hi ha dubte que la intenció de Stephan Balliet era «causar una massacre» a la sinagoga de Halle, va explicar el fiscal general, Peter Frank. El jove portava quatre quilos d'explosius, diverses armes llargues i un artefacte explosiu de fabricació casolana.

El fet que no aconseguís accedir al temple tot i disparar fins a vint vegades contra la seva porta, va evitar el que hagués pogut ser una matança. Després de fracassar en el seu objectiu, va matar una dona que es trobava prop del temple, així com un client d'un local de menjar ràpid turc, a l'interior del qual va disparar indiscriminadament, també per causar el màxim nombre de morts possible.

La seva intenció era, a més, «incitar altres persones» a cometre massacres semblants, i el fet que portés una càmera de vídeo sobre el casc a través de la qual va transmetre el seu atac en directe durant 35 minuts demostra que volia que l'assalt tingués una «dimensió global», va relatar Frank. El terrorisme ultradretà i la seva «afinitat cap a les armes» estan entre «les majors amenaces a les quals ens enfrontem», va assenyalar el ministre d'Interior, Horst Seehofer.