La portaveu de Vox a l'Assemblea de Madrid, Rocío Monasterio, ha rebutjat haver comès irregularitats com a arquitecta a l'haver signat projectes entre els anys 2000 i 2009, suposadament sense tenir la titulació, tot i que ha reconegut que no recorda si el 2003 estava col·legiada.

"En vint anys de carrera es signen molts plànols (...) El 2003 ara mateix no recordo quan era o quan no era (arquitecta), probablement en aquesta època ja sí, perquè el 2000 ja estava treballant", ha declarat durant una visita al barri de Lavapiés.

Monasterio ha reaccionat així a la informació publicada aquest dilluns per El País segons la qual la líder de Vox va fundar en 2000 un estudi amb el seu propi nom, Rocío Monasterio i Associats, però no es va treure la titulació d'Arquitectura ni es va col·legiar al Col·legi de arquitectes de Madrid (COAM) fins a 2009. A més, el diari reprodueix el pla d'un projecte signat per ella en 2003.

Durant aquest període, segons El País, la portaveu ja hauria signat projectes com arquitecta, entre ells els tres lofts construïts en sòl industrial a la reforma i venda del qual van intervenir-hi segons els actuals propietaris- Monasterio i el seu marit, el també dirigent de Vox Iván Espinosa dels Monteros, i sobre els quals l'Ajuntament de Madrid ha obert un expedient informatiu.

"Jo, com crec que molts joves espanyols, vaig començar a treballar alhora que estudiava (...) vaig muntar una empresa bastant jove, en la qual contractava aparelladors, arquitectes, constructors, etc., i firmava plans, de vegades com a interiorista", ha indicat Monasterio.

I ha afegit: "No tots els plans són susceptibles de ser visats, un pot signar plànols d'interiorisme, un pot signar plànols d'arquitectura sense visat i pot signar plànols visant, com jo també ho he fet com a directora facultativa".

Monasterio ha assegurat estar "molt orgullosa" d'haver fundat una empresa que "contractava a molta gent", cosa que, segons ella, "a l'esquerra, en general, li molesta".

Pel que fa al cas dels tres lofts que investiga l'Ajuntament, Monasterio ha asseverat que "no hi ha cap problema" perquè van ser comprats com "local d'ús industrial" i es van vendre "amb ús industrial".

Un edifici la reforma del qual va dissenyar la mateixa Monasterio per tal de transformar una antiga fleca (que després va ser un taller de cotxes) en tres lofts.

D'acord amb el relat d''El País' dels actuals propietaris -que asseguren que van pagar el 2004 més de mig milió d'euros per cada immoble- Espinosa i Monasterio els van assegurar que farien valer els seus contactes a l'Ajuntament per aconseguir una llicència d'habitabilitat de l'edifici que "mai va arribar, ni tan sols es va tramitar".

A més, els dos dirigents de Vox han hagut de tancar fa tot just un mes el despatx d'arquitectura que Monasterio té al soterrani del seu xalet, abans que l'Ajuntament de Madrid executés una ordre de clausura del conjunt de l'habitatge per no tenir llicència de funcionament d'aquesta activitat ni llicència de primera ocupació.