La crisi política i social que viu Xile des de fa tretze dies va portar el president Sebastián Piñera a anunciar la suspensió de les cimeres de l'APEC i la COP25, esdeveniments internacionals que el país havia d'acollir en les properes setmanes. Les massives manifestacions i les protestes contra la desigualtat i el Govern, que han deixat una vintena de morts, han acabat amb la intensa agenda internacional de l'Executiu en la recta final de l'any.

«El nostre Govern, amb profund dolor perquè aquest és un dolor per a Xile, ha decidit no realitzar la cimera de l'APEC que estava programada per al mes de novembre i tampoc la COP25, que estava programada per al mes de desembre», va explicar Piñera.

La cimera de l'APEC estava prevista per al 16 i 17 de novembre, mentre que la conferència contra el canvi climàtic COP25 s'havia de realitzar del 2 al 13 de desembre.

El president nord-americà, Donald Trump, i el seu homòleg xinès, Xi Jinping, tenien previst signar a Santiago la primera part de l'acord comercial bilateral en el marc de la cimera de l'APEC. Malgrat l'inesperat canvi de plans, el Govern nord-americà va assegurar que confia a mantenir els terminis i completar l'acord parcial a mitjans de novembre.

La Cimera Climàtica COP25, per la seva banda, estava cridada a convertir-se en el major esdeveniment internacional en la història de Xile, on s'esperava l'arribada de representants d'alt nivell de 197 països per impulsar polítiques actives.