La Xina i els Estats Units van arribar a un principi d'acord en les negociacions que duen a terme per intentar posar fi a la guerra comercial entre els dos països. El viceprimer ministre i cap de l'equip negociador de la Xina, Liu He, va parlar per telèfon, a iniciativa nord-americana, amb el representant comercial i el secretari del Tresor dels Estats Units, Robert Lighthizer i Steven Mnuchin, respectivament.

«Hem tingut una discussió franca i constructiva sobre com afrontar de manera adequada les principals preocupacions de l'altra part i hem arribat a un primer consens», va explicar l'agència de notícies oficial Xinhua.

El president nord-americà, Donald Trump, ja va avançar dijous que l'acord era a prop en assenyalar que Pequín i Washington buscarien un altre lloc on signar-lo després de la cancel·lació de la cimera del Fòrum de Cooperació Econòmica Àsia-Pacífic (APEC) a Xile. L'oficina de Lighthizer es va limitar a explicar que hi havia hagut progressos en les negociacions i que continuaran a nivell de delegats.

Hores abans, l'Organització Mundial del Comerç (OMC) va determinar que la Xina pot imposar als Estats Units contramesures aranzelàries per valor de 3.200 milions d'euros anuals per no complir amb les normatives de l'organisme a l'hora de dur a terme investigacions antidumping contra productes xinesos.

El cas, que es remunta a l'anterior Govern nord-americà de Barack Obama, va ser iniciat per la Xina al desembre de 2013 i afecta mesures comercials nord-americans contra panells solars, productes d'acer i alumini, mobles i altres exportacions del gegant asiàtic.

La quantitat es va calcular tenint en compte les pèrdues estimades per als exportadors xinesos en una llista de 25 productes, que segons la part xinesa suposaven un perjudici per al seu comerç de 7.043 milions de dòlars anuals a causa de l'incompliment per part dels Estats Units d'anteriors decisions de l'OMC.

Si ho considera necessari, Pequín hauria ara de demanar autorització a l'Òrgan de Solució de Diferències -la propera reunió del qual serà el 22 de novembre- per aplicar els aranzels autoritzats a importacions des dels Estats Units.

La decisió de l'OMC va arribar poques setmanes després que en un cas similar l'organització autoritzés els EUA a imposar mesures de retorsió a la UE per un import de 7.500 milions de dòlars anuals pel perjudici ocasionat al constructor aeronàutic nord-americà Boeing per les ajudes europees.