05 de novembre de 2019
05.11.2019
Diari de Girona

Londres retarda la divulgació d'un informe sobre la ingerència russa en la consulta del Brexit

El Govern britànic al·lega que el document encara no ha rebut el vistiplau dels responsables de seguretat tot i estar enllestit des del 17 d'octubre passat Johnson hauria d'haver explicat a un comitè parlamentari les raons que l'han dut a posposar la difusió de l'informe

05.11.2019 | 00:03
Londres retarda la divulgació d'un informe sobre la ingerència russa en la consulta del Brexit

El Govern britànic va explicar que retardarà la divulgació d'un informe parlamentari sobre suposades intromissions de Rússia en processos democràtics al Regne Unit. El president del comitè parlamentari d'Intel·ligència i Seguretat, el diputat independent Dominic Grieve, va demanar a l'Executiu que publiqui el document abans que es dissolgui el Parlament demà per celebrar unes eleccions generals el proper 12 de desembre.

El portaveu oficial del primer ministre, el conservador Boris Johnson, va assenyalar, però, que l'informe encara no ha rebut el vistiplau dels responsables de seguretat de l'Executiu perquè pugui ser divulgat. «Hi ha processos que s'han de seguir abans de publicar documents com aquest. El comitè coneix bé aquests procediments», va afirmar el portaveu.

L'informe, que segons el diari The Guardian consta de 50 pàgines, analitza al·legacions que Rússia va interferir en la campanya prèvia al referèndum sobre el Brexit de 2016. La versió final de l'anàlisi, producte de 18 mesos de treball del comitè parlamentari, va ser enviada a Downing Street, despatx oficial del primer ministre, el 17 d'octubre.

Grieve, que va ser expulsat del grup parlamentari conservador per Johnson al setembre per oposar-se a un Brexit sense acord, va qualificar de «sorprenent» la decisió del Govern de posposar la publicació. «Els protocols estan bastant clars. Si el primer ministre té una bona raó per evitar la publicació hauria d'explicar quina és al comitè, i fer-ho en els deu dies posteriors a haver rebut el document», va afirmar.

Per part seva, el líder del Partit del Brexit, Nigel Farage, va advertitr que la seva formació podria tenir un paper clau després de les eleccions legislatives del 12 de desembre si el resultat de la cita amb les urnes dóna lloc a un Parlament dividit «És probable que tinguem un parlament dividit la propera vegada, de manera que veritablement si el Partit del Brexit té una quantitat raonable de persones a dins, podria exercir una gran influència», va explicar.

Per altra banda, el laborista Lindsay Hoyle, fins ara vicepresident de la Cambra dels Comuns, substituirà en la presidència el carismàtic John Bercow, que ha moderat els debats parlamentaris al Regne Unit durant més d'un decenni. Hoyle, de 62 anys i número dos de Bercow des de 2010, va aconseguir el suport de més de la meitat de la cambra després de quatre rondes de votacions.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook