El principal interès que el president dels EUA, Donald Trump, tenia a Ucraïna eren «les investigacions» a l'exvicepresident Joe Biden, un dels aspirants demòcrates a les eleccions presidencials de 2020, va assegurar Bill Taylor, el diplomàtic nord-americà amb més rang a Ucraïna. Taylor va fer aquestes declaracions en les primeres audiències públiques de la investigació de la cambra baixa dels EUA que podrien derivar en un judici polític contra Trump si es demostra que va abusar del poder de la presidència en demanar a Ucraïna que investigués Biden, que podria ser el seu rival el 2020.

El diplomàtic va revelar l'existència d'una trucada telefònica que es va produir al juliol en un restaurant entre Trump i l'ambaixador nord-americà davant la Unió Europea (UE), Gordon Sondland, un altre dels protagonistes de la polèmica i que va ser escoltada per un dels membres de l'equip de Taylor.

Després de la trucada, l'ajudant de Taylor va preguntar a Sondland sobre l'opinió del president sobre Ucraïna i aquest suposadament «va respondre que al president Trump el que més li importaven eren les investigacions sobre Biden», segons el que va declarar ahir el diplomàtic.