El vuitanta per cent de la ciutat de Venècia està sota l'aigua. Es tracta d'una "devastació apocalíptica": Així definia avui la major inundació des de 1966 de la ciutat dels canals el president de la regió del Veneto, Luca Zaia.

"Venècia està de genolls. La basílica de Sant Marc ha patit greus danys, així com tota la ciutat i les illes", afegia l'alcalde, Luigi Brugnaro, després d'una de les nits més dures que ha patit en la seva història la ja fràgil ciutat.

L'alcalde va comparèixer en una roda de premsa molt afectat per les destrosses i va assegurar que havia vist gent plorar "perquè ho havia perdut tot" i que ha arribat el moment de donar "una resposta històrica" ??per salvaguardar una de les més importants "targetes de visita "d'Itàlia.

El fenomen de l'"aigua alta" a Venècia, la pujada de les marees, va arribar dimarts a la nit als 187 centímetres després del rècord de 194 centímetres que es va aconseguir en la inundació de 1966. Ara, però, ho ha fet acompanyat amb vents de fins a 100 quilòmetres per hora.

Les sirenes que anuncien les pujades de la marea van sonar fins a tres vegades durant la nit i els danys a la ciutat s'observen a simple vista, però es podran quantificar només quan es retiri l'aigua, encara que l'alcalde ja va avançar que seran de diversos centenars de milions d'euros.

Gòndoles i llanxes arrencades dels amarratges i empeses cap a les costes, cinc "vaporetti", el transport marítim públic, enfonsats o a la deriva, així com botigues, restaurants i hotels de la ciutat completament inundats.

També s'ha produït una víctima, un home de 78 anys que es va electrocutar a l'illa de Pellestrina, a sud de Venècia a causa d'un curtcircuit quan intentava bombar l'aigua de casa seva.