El president de l'Assemblea Nacional de Veneçuela i autoproclamat president interí del país, Juan Guaidó, va demanar a la Unió Europea que imposi sancions de caràcter econòmic i que «afini»les personals al règim del president veneçolà, Nicolás Maduro. En una roda de premsa al Parlament Europeu, Guaidó va afirmar que a la seva gira europea vol «posar fi a la tragèdia» que viu Veneçuela i buscar les eines per fer-ho, entre les quals va fer referència a restriccions al sector de l'or veneçolà i sancions més precises a persones individuals, que la UE ja aplica. «Podem caracteritzar aquest or com or de sang i no permetre que es faci servir com a control social» o per «finançar els grups irregulars», va afirmar el president interí veneçolà.

També es va mostrar partidari de «millorar i afinar el procés de sancions personals a violadors de drets humans i corruptes perquè no creguin que es poden burlar del món lliure» i donar suport «a tot allò relacionat amb la crisi dels refugiats a la regió», així com «no permetre que es banalitzi el mal».

La UE ha rebutjat fins ara imposar a Veneçuela sancions econòmiques, que sí que apliquen els Estats Units, per evitar penalitzar el conjunt de la població, tot i que sí que manté mesures restrictives contra personalitats (prohibició de viatjar a la Unió Europea i congelació dels seus béns en aquest territori) a les quals considera responsables de menyscabar els drets humans. A més, manté restriccions a l'exportació d'armes i d'equips de telecomunicacions i que puguin utilitzar-se per a la repressió interna.

En la seva compareixença, Guaidó va estar acompanyat de diputats del Partit Popular Europeu, l'Aliança de Socialistes i Demòcrates, Renovar Europa i els Conservadors i Reformistes, tots ells favorables a la resolució que va aprovar l'Eurocambra dijous passat reconeixent el propi Guaidó com a president interí. Més enllà de les sancions, Guaidó va lamentar que els veneçolans «han intentat diverses vegades» resoldre el conflicte a través de «diàleg i negociació», però va advertir que Nicolás Maduro «no respon a una lògica política».

Crítiques a Sánchez

Per altra banda, eurodiputats del Partit Popular, Ciutadans i Vox van criticar que el president del Govern, Pedro Sánchez, no es reuneixi amb Guaidó si aquest finalment inclou Espanya en la seva gira europea, quelcom que consideren una mostra de les divisions en el nou Govern de coalició. A l'espera de confirmar-se la visita del president de l'Assemblea Nacional veneçolana a Espanya, on en principi no el rebria Sánchez sinó la ministra d'Exteriors, Arancha González Laya, els grups de l'oposició van aprofitar per assenyalar les que al seu parer són les primeres divisions al Govern de coalició entre el PSOE i Podem.

«Ens sembla que aquí es comencen a esquinçar les costures d'aquest govern», va opinar l'eurodiputat de Ciutadans Luis Garicano, que va recordar que la delegació del PSOE a l'Eurocambra sí que va avalar la resolució parlamentària que reafirmava el reconeixement a Guaidó com a president interí de Veneçuela, quelcom que ja han fet una cinquantena de països.