El president de l'Assemblea Nacional de Veneçuela, Juan Guaidó, estarà demà a Madrid, on participarà en un acte a la Puerta del Sol, i encara que el president del Govern, Pedro Sánchez, no el rebrà, va insistir a emmarcar «en positiu» aquesta visita i en valorar les bones relacions que té amb Espanya. Guaidó va continuar amb la seva gira europea assistint al Fòrum Econòmic Mundial de Davos, on va mantenir nombrosos contactes amb dirigents polítics i econòmics, als quals va demanar que mantinguin la pressió sobre el seu país mitjançant sancions i frenin el comerç il·legal d'or, que segons va explicar està utilitzant el règim de Nicolás Maduro.

Guaidó va treure importància al fet que no el rebi Sánchez i sigui la ministra d'Afers Estrangers, Arancha González Laya, la que es reunirà amb ell, com van confirmar fonts de l'Executiu. «Tenim les millors relacions amb Espanya, ja coincidirem amb Pedro Sánchez, i si no el rebrem a Miraflores (seu de la Presidència de Veneçuela) per reforçar aquestes relacions», va assenyalar.

Sí va confirmar les seves trobades amb altres líders europeus com la cancellera alemanya, Angela Merkel -a qui ahir va veure i amb la qual té previst reunir-se avui-, així com amb el primer ministre d'Àustria, Sebastian Kurz, i amb el de Grècia, Kyriakos Mitsotakis. Guaidó viatja avui a França i demà a Madrid.

«L'objectiu en definitiva és aconseguir una agenda de pressió europea per superar la tragèdia, buscar els suports necessaris per a la regió i intentar contenir l'emergència humanitària», va assenyalar. També va relativitzar les paraules que sobre ell va dir el líder de Podem i actual vicepresident del Govern, Pablo Iglesias.

Tot i que Espanya va reconèixer l'any passat Guaidó com a president encarregat de Veneçuela, Iglesias el va qualificar de simple «dirigent de l'oposició» i va considerar que, com a tal, l'ha de rebre la ministra i no Sánchez. «És una opinió d'un polític», va assegurar el president de l'Assemblea Nacional, que va preferir posar l'accent en la bona relació amb Espanya. Guaidó també participarà a Madrid, a la cèntrica Puerta del Sol, en un acte polític amb la comunitat veneçolana a Espanya.

El líder opositor veneçolà va explicar a Davos que estan pendents de tancar les agendes per a la seva trobada amb les autoritats espanyoles i va advertir que cada dia fora de Veneçuela suposa per a ell «un risc addicional» com ho és també el retorn. «És clar que té un risc el fet de fer política o aixecar la veu, ho hem assumit», va assenyalar Juan Guaidó, qui en qualsevol cas va apuntar que tornarà «aviat» al seu país per poder seguir treballant fins aconseguir que el país celebri eleccions presidencials lliures.

D'altra banda, el dirigent opositor veneçolà va descartar la possibilitat de reunir-se amb l'expresident del Govern José Luis Rodríguez Zapatero: «Per a mi no té un paper reconegut», va dir.

Insta la UE a frenar l'«or de sang»

Guaidó va demanar a la Unió Europea que actuï per frenar el que va anomenar «or de sang», el comerç il·legal d'aquest metall preciós que, segons va denunciar, està finançant al seu país grups irregulars i una «brutal dictadura».

Va instar les institucions i governs de la UE a actuar davant d'aquest comerç com ja es va fer contra el tràfic dels anomenats «diamants de sang», els que provenen de zones de guerra en què es cometen els pitjors abusos.

En una trobada amb un grup de mitjans després d'intervenir davant el Fòrum Econòmic Mundial, va considerar que «la dictadura està utilitzant, en certa manera, Europa per esquivar alguna de les sancions, especialment amb el tema de l'or», si bé no va explicar quin és el mecanisme. Va advertir que a l'arc miner (112.000 quilòmetres quadrats) s'està «devastant l'Amazones, enverinant els rius i desplaçant comunitats indígenes», així com hi ha «tràfic d'armes i tràfic de persones».