Un atacant d'extrema dreta va deixar almenys nou morts i quatre ferits greus en dos tirotejos registrats dimecres a la nit a la localitat de Hanau, a l'oest d'Alemanya. Després, l'atacant va matar la seva mare -de 72 anys- al seu domicili i es va suïcidar.

La policia va explicar que el primer tiroteig es va produir des d'un vehicle fosc cap a un bar de fumadors de pipa, amb la majoria de clients kurds, situat al centre de la ciutat. A continuació, previsiblement, el mateix cotxe s'hauria desplaçat a un altre local de les mateixes característiques per dur a terme el segon tiroteig, segons va recollit el diari local Frankfurter Allgemeine.

Les autoritats alemanyes van confirmar que es tracta d'un atac xenòfob després d'analitzar una carta i un vídeo gravat per l'autor. No obstant això, en l'enregistrament no s'anuncia un atemptat a Alemanya.

Per la seva banda, l'alcalde de Hanau, Claus Kaminsky, va qualificar la situació com una «nit terrible» que «serà recordada durant molt de temps amb tristesa», i va demanar als veïns de la ciutat «que no participin en l'especulació» i deixin treballar la policia.

«Estic profundament afectat. El fet que tantes persones hagin perdut la vida em sacseja. Demano a tots els ciutadans que no participin en l'especulació. La policia ara ha de tenir l'oportunitat d'aclarir i resoldre la situació, fins llavors hem d'esperar amb prudència, per difícil que sigui», va assenyalar l'edil en una transmissió al diari Bild. Hanau és una petita localitat d'uns 100.000 habitants.

Tobias R., de 43 anys i nacionalitat alemanya, era conegut en cercles ultradretans i posseïa una llicència d'armes de caça, segons va informar la policia. Els investigadors han trobat munició i casquets en el seu vehicle, a més d'una carta de confessió i un vídeo relacionats amb l'atemptat.

«El racisme és verí»

La cancellera alemanya, Angela Merkel, va assegurar que el «racisme és verí» amb reacció a l'atac terrorista de motivació xenòfoba de Hanau. Merkel, en una breu compareixença convocada d'urgència, va assenyalar que amb els actuals indicis sembla que l'atacant es guiava per motius «ultradretans» i «racistes», per «odi contra persones d'un altre origen, d'una altra religió i d'una altra aparença».

«El racisme és verí. L'odi és verí. I aquest verí flueix en la nostra societat i ja és responsable de massa delictes. Des dels crims de la (cèl·lula ultradretana) NSU (Clandestinitat Nacionalsocialista) a les morts d'Halle, passant per l'assassinat del polític local conservador Walter Lübcke», va afegir. La cancellera, que va condemnar aquest «terrible» atemptat, va recalcar que el Govern alemany treballa en la defensa dels «drets i la dignitat» de «totes les persones al nostre país». «Nosaltres no diferenciem per origen o religió».

«Nosaltres confrontem als que tracten de dividir Alemanya amb totes les nostres forces i determinació», va afirmar. A més, va presentar el seu condol als familiars i cercles pròxims dels morts, i va desitjar una ràpida recuperació als ferits per les conseqüències «físiques» i «psicològiques» de l'atac.

Merkel es va sumar així a la condemna general de la classe política alemanya pels fets esdevinguts a Hanau a la nit de dimecres, que va assumir la Fiscalia General per la sospita que es tracta d'un acte terrorista.