Els contagis per coronavirus, que ja superen els 100.000 casos a Espanya, van tornar a la tendència decreixent dels darrers set dies, alhora que es van alentir les hospitalitzacions i els ingressos a les UCIs, sobretot a Madrid, mentre segueix l'escalada de morts, amb més de 800 per cinquè dia consecutiu (864), que eleven ja el nombre de víctimes mortals fins a 9.053.

El comitè de gestió de la crisi sanitària va insistir en l'estabilització com a concepte, basant-se en el fet que les infeccions (7.719) segueixen creixent a un ritme cada vegada més baix, com si l'epidèmia transcorregués a l'altura del pic però a través d'un ampli altiplà, amb un augment del 8 per cent, davant del 20 per cent que es registrava fa una setmana.

Menys ingressos a Madrid

Paral·lelament, els grans hospitals madrilenys han detectat una caiguda significativa de persones que arriben als seus serveis d'urgències, ja el nombre de pacients hospitalitzats es redueix a 2.175 -menys de la meitat que el 26 de març-, i l'increment de malalts a les unitats de cures intensives baixa fins al 4,72%, amb 265 més i un total de 5.872.

La pressió assistencial a les UCIs s'ha reduït, amb dotze ingressos menys a Madrid (29.840 infectats), en situació límit des de fa molts dies, segons va destacar María José Sierra, cap de secció de el Centre de Coordinació d'Emergències Sanitàries, que va destacar que la reducció de la tensió sobre aquestes estructures permet millorar l'atenció i, en última instància, salvar vides.

En la compareixença diària del comitè tècnic que gestiona la pandèmia, María José Sierra va insistir que el que realment mostren les xifres de persones que estan a l'UCI i les mortes és «el que va passar fa dues o tres setmanes». El director del centre, Fernando Simón, va destacar des de casa seva en estar contagiat que aquest «ja no és el cavall de batalla, sinó el de garantir la cobertura adequada de tots els pacients i els seus tractaments, per a a qual cosa hem d'aconseguir que la quantitat de nous ingressats a les UCIs baixi de forma dràstica, i les dades semblen anar en bona línia». També en bona línia van les dades de persones recuperades, que amb 3.388 més ja sumen 22.647 donades d'alta, a les quals se'ls recomana que facin una quarantena de 14 dies.