La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, va explicar que la manifestació d'aquest any de la Diada serà descentralitzada, en diversos punts del territori, i serà «mig presencial i mig virtual» donada l'emergència sanitària del coronavirus. Va assegurar que no volen ser «presoners de formats», fet pel qual aposten per aquest model perquè totes les persones que vulguin participar en l'actual context, també els que formen part de grups de risc, puguin fer-ho.

Així, la manifestació no se celebrarà amb una gran concentració a Barcelona, i Paluzie també va obrir la porta al fet que la mobilització no comenci a les 17.14 hores. «La pandèmia ha evidenciat que no tenim les eines des de Catalunya per afrontar una crisi d'aquesta magnitud perquè no som un estat, fet pel qual la independència és més necessària que mai», va afirmar.

Per altra banda, el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, va explicar les condicions perquè el seu partit pugui «canviar el seu sentit del vot» sobre l'estat d'alarma, que en l'última pròrroga va ser negatiu, entre les quals hi ha la codecisió de les autonomies i la taula de diàleg amb Catalunya.