El Govern de la República Democràtica de Congo (RDC) ha declarat avui un nou brot de ebola a Mbandaka, província de l'Equador (nord-oest), mentre segueix activa l'epidèmia de la malaltia al nord-est de país.

"Puc confirmar que tenim una nova epidèmia d'ebola a Mbandaka", capital de la província de l'Equador i zona ja afectada el 2018 pel Ebola, va afirmar el ministre congolès de Sanitat, Eteni Longondo en una roda de premsa a Kinshasa.

Les mostres de casos sospitosos enviats a l'Institut Nacional d'Investigació Biomèdica (INRB), a la capital congolesa, han donat positiu, ha subratllat el ministre.

"Així que aniré allà per brindar assistència tècnica a l'equip de resposta", ha afegit Longondo, citat pel portal de notícies local 7Sur7.

El governador de l'Equador, Bobo Boloko, va anunciar aquest cap de setmana que les proves realitzades localment en els cossos de quatre persones que van morir el passat 18 de maig al districte d'Air Congo van confirmar que podia tractar-se de l'Ebola.

Equador es troba a més de 2.000 quilòmetres de la zona al nord-est de país en el qual es combat actualment contra una epidèmia de la malaltia des de l'1 d'agost de 2018, quan es va declarar l'esclat d'aquest brot només una setmana després de proclamar-se el final d'un altre brot d'Ebola a la província nord-occidental.

Aquell brot de l'Equador -el novè que patia el país- es va declarar el 8 de maig de 2018 i, fins al seu final, es van comptabilitzar 54 casos, dels quals 33 van morir i 21 van sobreviure.

El passat 16 de maig, la RDC va confirmar que es va donar l'alta a l'últim pacient ingressat amb Ebola al nord-est de país i les autoritats esperen poder declarar la fi oficial de l'brot -el desè de l'país- a finals de juny, sempre que transcorri un termini de 42 dies sense nous casos, han informat a Efe fonts sanitàries.

L'alta de l'últim hospitalitzat es va produir el 14 de maig a Beni, ciutat congolesa que ha estat un dels epicentres de l'epidèmia que es va declarar a l'agost de 2018.

No obstant això, les autoritats sanitàries han de seguir atentes sobre el terreny durant les pròximes setmanes per si apareixen nous casos.

Si transcorregut un termini de 42 dies des de l'alta d'aquest últim pacient no es detecten nous casos, la RDC podrà declarar la fi oficial del brot, d'acord a les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

Ja a l'abril passat, quan el país estava a tan sols tres dies de complir el termini requerit, un nou contagi positiu va obligar a posposar l'anunci i, des d'aleshores, el rebrot deixar quatre morts.

En total, aquesta epidèmia -la pitjor de la història de la RDC i la segona més greu a nivell mundial després de la que va assolar l'Àfrica occidental de 2014 a 2016- ha deixat 3.462 casos, amb 2.279 morts, segons dades de l'OMS fins al passat 21 de maig.

El brot de nord-est ha afectat tres províncies -Ituri, Kivu de el Nord i Kivu de l'Sud-, en què el seu control s'ha vist minat pel rebuig d'algunes comunitats a rebre tractament i la gran inseguretat a la zona, on operen desenes de grups armats.

La malaltia, descoberta precisament a la RDC el 1976 -llavors denominada Zaire-, es transmet per contacte directe amb la sang i fluids corporals de persones o animals infectats.

Aquesta febre causa hemorràgies greus i pot arribar a una taxa de mortalitat del 90%.

Els seus primers símptomes són febre sobtada i alta, debilitat intensa i dolor muscular, de cap i de coll, a més de vòmits.

La pitjor epidèmia amb els primers casos que es remunten a desembre de 2013 a Guinea Conakry, des d'on es va expandir a Sierra Leone i Libèria.

L'OMS va marcar la fi d'aquesta epidèmia el gener de 2016, després de registrar-11.300 morts i més de 28.500 casos, tot i que l'agència de l'ONU ha admès que aquestes xifres poden ser conservadores.