El president nord-americà, Donald Trump, va suggerir ahir que les eleccions, previstes per al 3 de novembre, haurien de retardar-se, basant-se en falsedats sobre la inseguretat del vot per correu i malgrat que hauria de comptar amb un suport majoritari del Congrés per executar aquest pla inèdit i que sembla orientat a desviar l'atenció mediàtica.

Trump, que ha baixat molt en les enquestes, va recórrer al manual creat per ell mateix per monopolitzar el discurs polític i mediàtic durant l'esmorzar i des del mòbil: un tuit a primera hora, carregat de desinformació en majúscules, per proposar una mesura inèdita que amb tota seguretat no durà a terme. «Amb el vot universal per correu (no el vot en absència, que és bo), 2020 serà l'elecció més imprecisa i fraudulenta de la història. Serà una gran vergonya per als EUA. Retardem les eleccions fins que la gent pugui votar amb seguretat i apropiadament?», va escriure Trump a Twitter.

El president nord-americà va tornar a traçar una diferència entre el vot per correu i el vot en absència, que considera molt més segur, ja que ell el va utilitzar al març durant les primàries de Florida, malgrat que els experts asseguren que és pràcticament el mateix i es realitza amb les mateixes salvaguardes.

Trump va reiterar que el vot per correu, que diversos estats estan ampliant per la pandèmia, és fraudulent, quelcom que ha estat negat per experts independents i que responsables electorals de diversos estats, inclosos republicans, han assegurat que funciona correctament i sense problemes de frau.

Sistema adoptat a set estats

El vot per correu que Trump critica és el sistema, adoptat per set estats, en el qual les autoritats envien les paperetes per correu perquè el votant la torni per via postal o la dipositi en una urna. Oregon, el primer a adoptar aquest sistema, només ha registrat 12 casos de frau entre més de 100 milions de paperetes enviades.

Per retardar el dia de la jornada electoral, el president hauria de comptar amb el suport del Congrés per modificar una llei federal de 1845 que estableix el primer dimarts, després del primer dilluns de novembre, com el dia per celebrar la jornada d'eleccions legislatives, que corren en paral·lel al procés d'elecció del president cada quatre anys. Els demòcrates controlen la cambra baixa del Congrés i caldria, per tant, que l'oposició s'alineés amb el president. En resum: una impossibilitat.

«Siguem clars: Trump no té la capacitat de retardar les eleccions. Els nostres comicis estan consagrats a la Constitució, que estableix que si la data de les eleccions canvia, ho ha de fer al Congrés», va assenyalar el president del Comitè Judicial de la Cambra de Representants, el demòcrata Jerry Nadler, a Twitter.