Les costes espanyoles van rebre al llarg de la jornada d'ahir un total de 114 persones migrades que van arribar a bord de pasteres. D'aquest centenar, 57 van arribar a les costes andaluses per la frontera sud, 26 a Múrcia i 31 a l'illa de Lanzarote.

A Màlaga, pels volts de les 2.50 hores de dissabte, set homes van ser traslladats al port per ser atesos pels Equips de Resposta Immediata en Emergència (ERIE) de Creu Roja després que fossin interceptats per una autoritat. D'altra banda, a Almeria, la Guàrdia Civil va traslladar al port 20 homes adults durant la tarda d'ahir. A les 4.15 hores van arribar al port d'Almeria 13 homes i tres dones, mentre que a les 10.45 hores un home va ser atès al port de Crinavis d'Algesires i, finalment, 13 homes més també van ser traslladats al port d'Almeria sobre les 11.30 hores. A Múrcia, la primera pastera, amb onze persones, va arribar al municipi de Runams; la segona, amb vuit persones (entre ells dues dones i dos menors) va arribar al sud de la Muntanya de les Cendres, i l'última, al sud de Cap de Pals amb set persones més. Així mateix, a Lanzarote, Salvament Marítim va rescatar una pastera amb 31 migrants a bord al nord-est de l'illa, tots en aparent bon estat de salut, segons va informar Creu Roja.

Protocol COVID-19

Quan una pastera arriba a les costes espanyoles, Creu Roja és l'encarregada de realitzar una primera revisió mèdica a totes les persones rescatades. Les línies d'actuació establertes pel Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, basades en el protocol elaborat per Sanitat Exterior, exigeixen que les persones que refereixin símptomes compatibles amb la COVID-19 siguin sotmeses a un test diagnòstic en el moment de la seva arribada. Les comunitats autònomes amb competència sanitària també tenen la possibilitat de realitzar proves a tots els immigrants irregulars.