Al menys 63 persones han mort i 3.000 han resultat ferides aquest dimarts a causa de dos potents explosions que han sacsejat la zona del port de la capital del Líban, Beirut, segons el primer balanç oficial facilitat per les autoritats després del succés.

El ministre de Sanitat, Hamad Hassan, ha confirmat el balanç, poc després d'afirmar que les explosions havien deixat "un molt alt nombre" de víctimes, sense que el Govern s'hagi pronunciat per ara sobre les causes de les deflagracions.

La Creu Roja libanesa ha xifrat en 3.000 el nombre de ferits i ha alertat que la xifra podria augmentar en les pròximes hores, segons ha informat el diari libanès 'The Daily Star'.

Així mateix, ha publicat un avís per demanar donacions urgents de sang. "Hi ha una necessitat urgent de tots els tipus de sang", ha assenyalat en el seu compte oficial a la xarxa social Twitter.

La Creu Roja ha afegit que "totes les ambulàncies disponibles de la Creu Roja al nord del Líban, la vall de la Bekaa i el sud del Líban estan sent enviades a Beirut per donar suport al rescat i evacuació de pacients".

Per la seva banda, el primer ministre libanès, Hassan Diab, ha decretat el dimecres com a jornada de dol nacional en homenatge a les víctimes de les explosions i ha demanat ajuda internacional davant el que ha descrit com "una catàstrofe".

Diab ha ressaltat a més que els responsables del que ha passat "pagaran el preu", sense donar detalles sobre les possibles causes de les explosions. "És una promesa als màrtirs i els ferits", ha assenyalat, tal com ha recollit l'agència libanesa de notícies, NNA.

Fonts citades per l'agència estatal libanesa de notícies, NNA, han assenyalat que l'incident hauria tingut lloc en una sitja del port que acull una fàbrica de focs artificials, tot i que no hi ha versió oficial de l'esdeveniment.

En aquest sentit, el director de Seguretat Nacional, Abbas Ibrahim, ha dit que no es poden aclarir les causes fins que no concloguin les investigacions.

Ibrahim ha ressaltat a més que a la zona es troben explosius confiscats al port de Beirut des de fa anys, sense pronunciar-se directament sobre si han estat darrere de la potent deflagració a la zona.

Els vídeos que circulen en xarxes socials mostren una explosió i una gran columna de fum a la zona, prèvia a una segona deflagració de major potència.

Per la seva banda, el president, Michel Aoun, ha ordenat al Ministeri de Sanitat que garanteixi suport a les famílies de les víctimes de l'explosió, que ha causat danys materials al Palau de Baabda, que acull la seu de la Presidència.