El laboratori especial de les Forces Armades alemanyes, que ha analitzat mostres preses al dirigent opositor rus Alexei Navalni, ha trobat "proves inequívoques" que va ser enverinat a Rússia amb un agent nerviós del grup Novichok, segons ha informat un portaveu del Govern alemany.

"S'han trobat proves inequívoques del subministrament d'un agent nerviós del grup Novichok", ha assegurat en un comunicat el portaveu de l'Executiu alemany, Steffen Seibert, després de les anàlisis realitzades pel laboratori especial de les Forces Armades alemanyes a instàncies de l'hospital Charité, on roman ingressat.

Navalni es va trobar malament el passat 20 d'agost mentre volava de retorn a Moscou des de Sibèria, obligant a realitzar un aterratge d'emergència a l'avió en què viatjava a la ciutat d'Omsk, on va quedar ingressat en coma en l'UCI amb respiració assistida.

Després d'això, el seu portaveu, Kira Yarmish, va sostenir que aquest havia estat enverinat amb alguna substància que es va introduir al té que va prendre al matí a l'aeroport. Tanmateix, els metges russos van arribar a la conclusió que el que va sofrir Navalni va ser un "trastorn metabòlic" provocat per una forta caiguda del nivell de sucre en la sang. Finalment, l'opositor va ser evacuat en un avió medicalitzat noliejat per l'ONG Cinema for Peace el 22 d'agost a Berlín.

Moscou considera "infundades" les acusacions però s'ofereix a cooperar

El Govern rus ha considerat "infundades" les acusacions formulades per Alemanya però s'ha ofert a cooperar en el cas amb Berlín.

"Sembla que estem tornant als temps que, sincerament, tindria ganes de deixar enrere, els temps de declaracions infundades i absència de fets a l'hora de debatre les qüestions serioses", ha comentat en declaracions a la cadena Rossia 1 la portaveu del Ministeri d'Exteriors rus, María Zajarova.

Per part seva, el portaveu del Kremlin, Dimitri Peskov, ha adoptat un to una mica més conciliador. "Confirmem la nostra disposició i interès a cooperar i intercanviar amb Alemanya dades sobre aquest assumpte", ha expressat en roda de premsa, segons informa l'agència de notícies Sputnik.

Novichok, l'agent nerviós que Alemanya diu que es va emprar en l'enverinament de Navalni, va ser utilitzat també contra l'exespia rus Serguei Skripal i la seva filla Yulia quan tots dos van ser enverinats el març de 2018 en un parc de la localitat britànica de Salisbury. Els dos van aconseguir sobreviure a l'atac, que les autoritats britàniques van atribuir a agents russos.

Per part seva, Leonid Rink, doctor en ciències químiques que va participar en la creació de Novichok, ha considerat poc probable que l'opositor rebés aquesta substància. "Els símptomes són completament diferents", ha sostingut en declaracions a Sputnik.

Segons el científic, un enverinament amb aquesta substància provocaria la mort i no un coma. Si l'opositor rus hagués estat enverinat amb Novichok, "hauria estat descansant en el cementiri des de fa temps", ha afegit.

L'ambaixador rus a Berlín ha estat convocat al Ministeri d'Exteriors aquest mateix dimecres. "Se li ha demanat una vegada més de manera inequívoca per part del Govern alemany que aclareixi el rerefons de l'enverinament ara demostrat de Navalni de forma àmplia i amb plena transparència", ha explicat el ministre d'Exteriors germà, Heiko Mass, segons DPA.

La UE i els EUA condemnen l'enverinament a Navalni i insten a perseguir als seus responsables

La Comissió Europea i la Casa Blanca han pres nota de les conclusions dels experts alemanys que confirmen l'enverinament de l'opositor rus Alexei Navalni i han cridat a perseguir als seus responsables, sense assenyalar directament a les autoritats de Rússia com a artífexs d'aquest atac.

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, ha explicat a Twitter que ha estat la pròpia canceller alemanya, Angela Merkel, qui l'ha informat de les conclusions donades a conèixer aquest dimarts pel seu govern, segons les quals Navalni va ser enverinat amb un agent del tipus Novichok.

"Va ser atacat amb un agent nerviós, en el seu propi país. És un acte menyspreable i covard, una vegada més. Els responsables han de ser portats davant la Justícia", ha reclamat la cap de l'Executiu comunitari en el seu missatge.

Per part seva, un portaveu del Consell de Seguretat Nacional de la Casa Blanca, John Ullyot, ha advertit també a Twitter que Washington està "profundament preocupat" per les conclusions dels experts alemanys, que es contraposen a la tesi mantinguda fins ara pels metges russos.

Ullyot ha recordat que "Rússia ha usat l'agent nerviós Novichok en el passat" i ha avançat que Washington treballarà al costat dels seus aliats perquè els responsables rendeixin comptes, "sense importar on portin les proves".

"El poble rus té dret a expressar les seves idees de manera pacífica sense por a represàlies de cap mena, i molt menys agents químics", ha postil·lat el responsable nord-americà.

Condemna britànica i francesa

El primer ministre britànic, Boris Johnson, ha recordat que Regne Unit "ja ha vist de primera mà les conseqüències mortíferes del Novichok" i ha considerat "atroç" que s'hagi utilitzat un agent químic contra Navalni. En la seva opinió, és el Govern rus qui "ha d'explicar ara el que va ocórrer a Navalni", al mateix temps que ha advocat per treballar al costat d'altres països "per a garantir que es fa justícia".

El ministre d'Exteriors francès, Jean-Yves le Drian, s'ha sumat a la "consternació" europea amb un comunicat en el qual ha titllat d'"indispensable" i "urgent" que les autoritats russes puguin determinar les "circumstàncies" que envolten aquest cas.

"Tenint en compte l'estatut polític de Navalni a Rússia, l'agressió contra ell suscita forts interrogants. És responsabilitat de les autoritats russes respondre'ls", ha afegit Le Drian, el govern de les quals està en "estret contacte" amb l'alemany per a coordinar una possible resposta.