Manuel Merino va deixar ahir de ser president provisional del Perú. Havia assumit les seves funcions a principis de la setmana passada després de promoure personalment la destitució al Congrés de Martín Vizcarra. Les fortes protestes en contra seva i la indignació davant la mort de dos joves com a conseqüència de la repressió policial el van enfonsar immediatament. «En aquest moment, quan el país viu una de les més grans crisis polítiques, vull posar en coneixement de tot el país que presento la meva renúncia irrevocable i invoco a la pau i la unitat de tots els peruans», va dir. «Assumir la presidència interina va ser un repte que vaig acceptar i no vaig buscar. Des d'abans que es produís la vacant va haver-hi veus que van confondre el país», es va lamentar.

En tot cas, Merino no tenia una altra opció que dimitir. El president del Congrés, Luis Valdez, havia demanat la seva «renúncia immediata» després dels incidents de dissabte, el punt més alt d'unes mobilitzacions que no tenien precedents des de la caiguda el setembre de 2000 del dictador Alberto Fujimori. L'anomenada Junta de Portaveus dels partits representats al Parlament va pressionar després en la mateixa direcció.

«Els lamentables fets ocorreguts en les últimes hores agreugen la crisi que ja estàvem patint i que va produir fa uns dies la sortida de l'expresident Martín Vizcarra», va explicar Merino. A més, va demanar que s'investiguin els fets d'abús policial. El Comando Conjunt de les Forces Armades es va desmarcar de Merino i va expressar el seu condol per la mort dels dos joves.