Una fallada en el coet llançador Vega, de fabricació francesa, ha provocat la pèrdua del satèl·lit d'observació espanyol SEOSAT-Ingenio, poc després del llançament a les 2.52 UTC aquest dimarts des de Kourou, a la Guaiana Francesa.

"Al cap de 8 minuts de l'enlairament de la missió Vega VV17, després de la primera encesa del motor de l'etapa superior de l'Avum, es va identificar una desviació de trajectòria que comportava la pèrdua de la missió", va explicar l'Agència Espacial Europea (ESA) en un breu comunicat.

Aquesta missió anava camí de convertir-se en tota una fita per ser el primer satèl·lit 100% espanyol, que s'encarregaria de 'vigilar' des de l'espai l'estat dels sòls, de l'aigua, de l'aire, i fins i tot la contaminació de les ciutats.

"Lamentem la pèrdua de la missió # VV17 que portava #SEOSATIngenio a la seva òrbita", ha escrit el ministre de Ciència i Innovació, Pedro Duque, a Twitter. Tot i el fracàs de la missió, Duque ha destacat que "les tecnologies desenvolupades han capacitat a les empreses espanyoles, facilitant que accedeixin a nous contractes com la recentment signada missió LSTM per @CopernicusEU".

Liderat pel Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI), el cost total de Govern en aquest projecte, iniciat el 2008, ronda els 200 milions d'euros. Ha estat la primera vegada que Espanya dissenya i desenvolupa un sistema complet espacial. De fet, els contractistes principals, el subsistema, els equips, els operadors i l'explotació comercial ha estat espanyola.

Entre el seu instrumental d'avantguarda destacava una càmera dual d'última generació que podia prendre fins a 600 imatges al dia de la Terra amb una resolució de 2,5 metres.