El ministre de Governació de Guatemala, Gendri Reyes, va informar ahir de 37 detinguts i 22 ferits durant els disturbis ocorreguts dissabte a la nit a Guatemala en el marc de les manifestacions de més de set hores de durada per protestar contra els pressupostos de 2021, contra la corrupció i contra el president, Alejandro Giammattei. Durant les protestes, un grup de manifestants va irrompre al Palau Legislatiu i va calar foc a part de l'immoble.

Per la seva banda, la Policia Nacional Civil (PNC) va fer referència a 31 detinguts «responsables de cometre actes vandàlics» que van participar en els incidents violents de la tarda i nit de dissabte al Centre Històric de Ciutat de Guatemala i va publicar un llistat amb els noms. Entre ells hi ha dos menors d'edat.

«Des de primera hora del matí, la Policia Nacional Civil es trobava preparada per donar suport i estar al servei de les persones que havien d'exercir el seu dret a manifestar-se pacíficament a la plaça de la Constitució. No obstant això, un altre grup de persones van començar a destruir immobles públics i privats en un altre sector del centre històric», va explicar la policia.

«En arribar davant del Congrés de la República, encaputxats van trencar finestres i van incendiar habitacions d'aquest immoble. La Policia Nacional Civil, garant als Drets Humans, era al lloc i va ser atacada amb pedres, pals, artefactes pirotècnics de gran poder explosiu. A més, diversos elements de la PNC van resultar ferits a diferents parts de el cos, havent de ser traslladats a centres assistencials», va afegir.

La policia no va intervenir davant l'assalt, però més tard va utilitzar gas lacrimogen i canons d'aigua. De matinada, Emissores Unides va divulgar un vídeo en què es pot veure agents actuant amb violència contra manifestants. Altres vídeos mostren un fotoperiodista que és agredit pels policies.

Aquestes protestes van tenir lloc després que el vicepresident de Guatemala, Guillermo Castillo, proposés divendres al president de país que tots dos renunciïn als seus càrrecs «pel bé del país» perquè «les coses no estan bé» al Govern.

A més de la renúncia d'ambdós, Castillo va demanar a Giammattei vetar els pressupostos de 2021 perquè tenen «anomalies», de manera que haurien de ser retornats al Congrés i ser modificats, va explicar, apel·lant a «l'eficiència, transparència i austeritat per no tenir més endeutament» per a aquesta modificació.

Polèmic pressupost

El Congrés de majoria afí a Giammattei va aprovar la setmana passada un pressupost de 99.700 milions de quetzals (uns 10.800 milions d'euros), amb un augment de prop del 25 per cent respecte a l'exercici anterior.

La majoria de fons estan dirigits a la construcció d'infraestructures en concessions al sector privat i no preveu augmentar les partides de salut ni d'educació, ni tampoc les destinades a combatre la pobresa i la desnutrició infantil. El 59,3 per cent dels gairebé 17 milions d'habitants de Guatemala viu en la pobresa i la desnutrició infantil afecta gairebé el 50 per cent dels nens menors de cinc anys.

Castillo va sol·licitar una «investigació seriosa» per l'«ús excessiu de força policial» en contra de centenars de persones que es van manifestar dissabte. El vicepresident va afegir mitjançant les seves xarxes socials que instava de manera «urgent» al Ministeri Públic a fer la recerca corresponent.

Castillo també va expressar les seves sospites sobre la manera en què va ser incendiada una part del Congrés per part de suposats manifestants enardits. «Genera dubtes l'incendi del Congrés i el que ha passat al seu voltant», va puntualitzar l'advocat i empresari de 54 anys.