27 de desembre de 2020
27.12.2020
Diari de Girona

El missatge del Rei marca un rècord històric amb 10,76 milions d'espectadors

El discurs ha estat el més vist des que hi ha registres i va assolir un 71% de quota de pantalla en les 29 cadenes en què es va emetre

26.12.2020 | 23:38
Felip VI, durant el discurs nadalenc d'aquest any.

El missatge nadalenc del rei Felip VI va registrar el 24 de desembre una audiència mitjana de 10.760.000 espectadors i un 71% de quota de pantalla en el conjunt del total de 29 cadenes que van emetre el discurs. Segons dades de Kantar Media ofertes per Barlovento Comunicación, el missatge del Rei del 2020 ha estat el més vist des que hi ha registres (1992), ja que només el 1993 es van aconseguir superar els deu milions d'espectadors (10.254.000). No obstant això, en diversos anys es va superar el percentatge de quota de pantalla obtingut aquest 2020.

En comparació amb el 2019, quan l'audiència va ser de 7,5 milions amb un 65,1% de quota en l'acumulat de les 25 cadenes, es va produir un augment de 3.223.000 espectadors, amb un consum total de televisió de 16,5 milions -5,3 milions més- i un increment de gairebé 6 punts en quota de pantalla.

Les dades reflecteixen que els segments demogràfics on el missatge nadalenc del Rei va tenir més seguiment van ser entre les dones, els ciutadans de més 25 anys i les regions de Castella i Lleó, Aragó i Astúries, que van registrar els percentatges més alts de quota de pantalla (86,9%, 82,9% i 81,6%, respectivament). Per contra, Catalunya (46,5%) i el País Basc (58,6%) van ser les comunitats on menys es va veure el missatge.

Aquest any, el rei Felip VI va incloure en el seu missatge de Nadal unes breus paraules per reivindicar el caràcter «renovador» del seu regnat i marcar distàncies amb el seu pare, el rei Joan Carles. «Els principis morals i ètics» que reclamen els ciutadans, va destacar, «obliguen tots sense excepcions» i «estan per sobre de qualsevol consideració, de la naturalesa que sigui, fins i tot de les personals i familiars».

«Així ho he entès sempre, en coherència amb les meves conviccions, amb la forma d'entendre les meves responsabilitats com a cap de l'Estat i amb l'esperit renovador que inspira el meu regnat des del primer dia», va assenyalar en les seves tradicionals paraules als espanyols.

El Rei va tornar a triar el Saló d'Audiències del Palau de La Zarzuela per pronunciar el seu tradicional missatge de Nadal al costat de les banderes d'Espanya i la Unió Europea i, en aquesta ocasió, una foto de l'homenatge d'Estat a les víctimes de la covid-19 en el moment en què diposita, al costat de la princesa Elionor, unes roses blanques davant el peveter.

Es tracta així de la quarta vegada en què el Rei ha escollit la sala de La Zarzuela per pronunciar el seu discurs. Anteriorment, el cap de l'Estat va realitzar la seva al·locució des del seu despatx, l'emplaçament habitual des del qual el seu pare, el rei emèrit Joan Carles I, pronunciava el seu missatge.

El discurs del monarca va provocar una allau de crítiques. Així, la portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, va criticar-lo per «fer esment de principis democràtics, morals, ètics i de coherència» durant el seu discurs de Nadal «sense posar-se vermell». Va criticar també que el monarca «hagi acabat parlant de ´l'esperit renovador que inspira el meu regnat'». «Monarquia i renovació és un oxímoron», va assenyalar.

Paral·lelament, el portaveu parlamentari d'ERC, Gabriel Rufián, va ironitzar sobre el missatge de Nadal de Felip VI amb una enquesta improvisada a la xarxa social Twitter en la qual va preguntar si el discurs «ha colat» al costat de tres «nos». «Tan dolent no serà si mai ha perdut unes eleccions», va ironitzar.

Per la seva banda, el portaveu d'Unides Podem al Congrés dels Diputats, Pablo Echenique, va criticar el Rei per no haver condemnat de forma explícita en el seu discurs de Nadal «les activitats corruptes» de Joan Carles I ni la seva evasió fiscal. Segons Echenique, Felip VI «podria haver explicat per què va ocultar que almenys des de març de 2019 coneixia els negocis tèrbols del seu pare i per què només ho va reconèixer el 2020, amb Espanya en xoc pel confinament i després de publicar-ho Telegraph».

Però no tot van ser crítiques, ja que l'alcalde de Madrid i portaveu del Partit Popular (PP), José Luis Martínez-Almeida, va destacar que Felip VI va oferir «un reconfortant missatge centrat en les persones». La líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, va voler destacar que comparteix amb el rei Felip VI que «Espanya sortirà endavant» tot i la pandèmia.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook