29 de desembre de 2020
29.12.2020
Diari de Girona

Engarjolen una periodista xinesa per parlar de la COVID a Wuhan

Un tribunal condemna Zhan a quatre anys de presó per «provocació de disturbis» durant la quarantena

28.12.2020 | 23:57
Engarjolen una periodista xinesa per parlar de la COVID a Wuhan

Una «periodista ciutadana», detinguda després d'haver cobert la instauració de la quarantena a Wuhan a principis d'any pel coronavirus, va ser condemnada ahir a Xangai a quatre anys de presó, segons el seu advocat. La condemna de Zhan, de 37 anys i exadvocada, va ser dictada per un tribunal per «provocació de disturbis» després d'un procés que va durar diverses hores, va indicar a la premsa Ren Quanniu, un dels seus lletrats. «Semblava molt abatuda quan es va anunciar la sentència», va declarar a l'AFP.

La terminologia de «provocació de disturbis» se sol fer servir contra els opositors al règim xinès. En concret, el tribunal l'acusa d'haver difós informacions falses per internet, va indicar a l'AFP un altre advocat seu, Zhang Keke.

Zhang va ser arrestada al maig, acusada de «provocació de disturbis», una terminologia que se sol fer servir contra els opositors al règim del president Xi Jinping, segons una nota judicial a què va tenir accés l'AFP.

Als articles que difonia en línia, Zhang denunciava el confinament imposat a Wuhan i es va referir a una «greu violació dels drets humans».

Una desena de diplomàtics estrangers i de simpatitzants d'aquesta exadvocada esperaven poder entrar al tribunal de Xangai, però la policia els va impedir el pas, així com als periodistes.

Zhang, oriünda de Xangai, va viatjar al febrer a Wuhan, en aquell moment, presa de l'epidèmia, i va divulgar a les xarxes socials reportatges, la majoria, sobre la caòtica situació que hi havia als hospitals.

Segons el balanç oficial, en la metròpolis d'11 milions d'habitants es van registrar prop de 4.000 morts per covid-19, és a dir, gairebé la totalitat dels 4.634 morts comptabilitzats a tot Xina entre el gener i el maig.

La resposta inicial de la Xina a l'epidèmia ha sigut objecte de crítiques, ja que Pequín no va posar en quarantena Wuhan i la seva regió fins el 23 de gener, malgrat que s'hi havien registrat casos com a mínim des de principis de desembre del 2019.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook