La fiscalia de Madrid sol·licita dos anys de presó per a una dona que durant gairebé 30 anys va estar cobrant la pensió de jubilació de la seva mare, que havia mort el 1987.

El representant del Ministeri Públic li imputa un delicte continuat d'estafa mentre li reclama 129.539 euros en concepte de responsabilitat civil. El judici se celebrarà el pròxim dimarts.

L'escrit d'acusació assenyala que H. M.S., mare de l'acusada, tenia reconeguda per la Seguretat Social una pensió de jubilació que l'any 2008 ascendia a 528 euros mensuals. Aquesta quantia s'anava incrementant anualment conforme a la corresponent revalorització de les pensions públiques, «i el gener del 2015 va arribar a la xifra de 634,50 euros al mes».

Els diners que percebia H. M. S. per la seva pensió eren ingressats cada mes al compte corrent d'una entitat bancària de la qual ella mateixa era titular i en la qual figurava l'acusada com a única persona autoritzada.

Arran de la mort de la seva mare el 1987, M. C. M. va ocultar aquesta circumstància tant a la Seguretat Social com a l'entitat bancària «i va permetre que fins al gener del 2016 continuessin ingressant-se de manera indeguda i sense solució de continuïtat, al referit compte corrent, les quanties mensuals corresponents a la pensió de la qual havia sigut beneficiària H. M. S.».

A partir del 2015 aquesta pensió va començar a abonar-se en un altre compte en què M. C. M. constava com a titular i sense que hi hagués cap altra persona autoritzada. En aquest compte es van arribar a ingressar quatre mensualitats més.

Així, des de la mort de la mare de l'acusada i fins al març del 2015 es van realitzar «múltiples» operacions de reintegrament d'efectiu mitjançant llibreta en caixer «amb càrrec al compte en què s'ingressava indegudament la pensió referida, i la quantitat de la qual es va disposar va ascendir fins als 94.894, 23 euros».

Quan es va iniciar el corresponent procediment administratiu de retrocessió, la Seguretat Social va aconseguir el reintegrament per part de l'entitat bancària de 34.644 euros, corresponents a les pensions dels últims quatre anys, «i no va ser possible la dels anys anteriors per no permetre-ho la normativa aplicable».