29 de març de 2021
29.03.2021
Diari de Girona

Per què és tan important el canal de Suez?

Entorn del 10% del comerç mundial circula per aquesta via de pas de 190 quilòmetres que es va acabar de construir el 1869 | Cada dia travessen el canal uns 50 vaixells i hi ha una proposta per doblar aquesta xifra l'any 2023

29.03.2021 | 00:11
Imatge de les tasques que es realitzen al vaixell que bloqueja el canal de Suez.

El bloqueig del canal de Suez després que el vaixell portacontenidors Ever Given hi quedés encallat no és només un accident del transport marítim. Per aquesta via d'uns 190 quilòmetres passa una part important de tot el comerç mundial. Una de les mercaderies de més importància és el petroli, la cotització del qual s'ha disparat davant el temor d'escassetat en el subministrament.

Què és el canal de Suez?

Construït entre el 1859 i el 1869 sota la batuta del francès Ferdinand de Lesseps, es tracta d'una via de pas artificial d'uns 190 quilòmetres que connecta el mar Mediterrani amb el mar Roig, amb una longitud que és de més del doble que la del canal de Panamà, per exemple, una altra de les grans dreceres del transport marítim mundial. Escurça el viatge entre l'Atlàntic Nord i l'oceà Índic o entre Europa i el sud d'Àsia. Es troba a l'istme de Suez, a Egipte, i divideix l'Àfrica i Àsia. Algunes rutes s'escurcen fins i tot més de 8.000 quilòmetres, en evitar haver de donar una volta a tot Àfrica. L'any 2015, va finalitzar una polèmica ampliació del canal.

Quin transport pot passar-hi?

Aquesta via de peatge permet el pas de vaixells de fins a 20 metres o 240.000 tones de pes mort i una altura màxima de 68 metres per sobre del nivell de l'aigua. Les limitacions que imposa el canal egipci són menys restrictives que les del canal de Panamà, quelcom que havia portat aquest últim a quedar-se enrere en la pugna per convertir-se en la via preferida pels vaixells. En alguns casos, els vaixells s'han de descarregar per poder transitar-hi.

De qui és aquest tram?

El 1956, el president egipci, Gamal Abdel Nasser, va nacionalitzar el canal, fins llavors gestionat pel Regne Unit i França. Va ser el preludi d'una crisi internacional que va suposar, tres mesos més tard, l'atac a Egipte per part d'Israel, França i el Regne Unit. Durant les guerres àrab-israelianes del 1967 i el 1973, el canal va patir danys, tancaments, reparacions i posades en servei successius. Cada dia una mitjana de 50 vaixells travessen el canal, en comparació amb els tres del 1869. Les autoritats egípcies tenen sobre la taula un projecte per doblar el trànsit, fins a situar-lo en100 vaixells al dia el 2023.

Per què és tan important?

El canal de Suez és una de les rutes comercials més utilitzades del món. L'autoritat que la gestiona assegura que a través d'aquesta via hi circula un 10% del comerç marítim internacional. Cada dia una mitjana de 50 vaixells travessen el canal, en comparació amb els 3 del 1869, quan va ser inaugurat. Les autoritats egípcies tenen sobre la taula un projecte per doblar el trànsit, fins a situar-lo en 100 vaixells al dia el 2023. Una part del transport és de petroli. Per aquesta via circula aproximadament entre el 2% i el 3% de l'oferta mundial de cru. Per això la cotització s'ha disparat, tot i que dijous va començar a moderar-se. Però l'impacte està sobre altres matèries primeres, quelcom que n'ha fet apujar el preu davant la preocupació de les empreses, que temen un augment de costos amb uns marges que ja tenen molt erosionats per efecte de la crisi per la pandèmia del coronavirus.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook