Des de l'entrada triomfal de Fidel Castro i «els barbuts» a l'Havana, el 8 de gener de 1959, els cubans han experimentat emergències nacionals de tota mena: la Crisi dels Míssils, el 1962, el desastre de la collita de 1970, la revolució social de 1980 que va portar 100.000 persones a Miami i l'anomenat Període Especial que va sobrevenir a la caiguda de la Unió Soviètica. Cap d'aquestes enormes dificultats semblen equiparables a les actuals.

En plena pandèmia i un altre ensorrament de l'economia, amb una caiguda del PIB d'11 punts el 2020, el Partit Comunista Cubà (PCC) celebra des d'avui i fins a diumenge el seu 8è Congrés. Durant la primera d'aquestes reunions, el 1965, Fidel Castro va donar a conèixer la carta de comiat d'Ernesto Che Guevara. Cinquanta-sis anys més tard, el torn és per a Raúl Castro, de 89 anys, que deixa el càrrec de primer secretari del PCC. El germà menor del líder de la revolució ha assegurat que es retira «sense cap mena de tristesa o pessimisme» i que a partir d'ara es dedicarà a «cuidar dels néts» i llegir llibres. La seva confiança en el futur no coincideix amb les percepcions col·lectives.

Raúl Castro serà substituït al capdavant del PCC per Miguel Díaz-Canel, de 60 anys, que ja l'havia rellevat en els assumptes de l'Executiu el 2017. Serà ell qui haurà d'aprofundir en el full de ruta traçat el 2016. Aquell 7è Congrés es va realitzar poques setmanes després que Barack Obama visités l'illa. Després va arribar Donald Trump a la Casa Blanca.

El Govern cubà sosté que les últimes sancions nord-americanes han provocat entre abril de 2019 i març de 2020 danys per 5.570 milions de dòlars. Hi a l'Havana un creixent pessimisme en relació amb les promeses que va fer el demòcrata Joe Biden durant la seva campanya electoral sobre tornar al camí que havia seguit Obama, de qui va ser vicepresident.

Cuba importa el 80% del que consumeix i li falten dòlars. Creixen l'escassetat i les expressions de malestar social, mentre les reformes econòmiques, que han inclòs la unificació monetària, han accentuat les diferències socials.