A l'illa italiana de Lampedusa, més a prop de Tunísia que de Sicília, i al Ministeri d'Interior de Roma es mira al cel, esperant una mica de mal temps per als pròxims dies que afavoreixi una treva provisional de desembarcaments de migrants. Entre diumenge i ahir, en poc més de 24 hores van arribar un total de 20 embarcacions que van desembarcar 2.128 persones, la majoria procedents de Tunísia i de la Costa d'Ivori.

A aquestes s'afegeixen cinc barcasses amb 419 persones a bord, que estan a alta mar i avariades sense benzina, aigua ni menjar, a aigües territorials de Malta mentre les autoritats ni tan sols agafen el telèfon de Alarm Phone -l'organització que ajuda els migrants en perill a alta mar i avisa els guardacostes- des de diumenge. A les massives sortides des de Líbia i Tunísia gràcies al bon estat del mar, cal sumar els 291 immigrants la pastera dels quals va sotsobrar poc després de salpar des de Líbia: van ser salvats per uns pescadors i la Guàrdia Costanera de Trípoli els va tornar als centres de detenció contra la immigració clandestina.

La Comissió Europea va respondre a l'arribada massiva demanant solidaritat als estats membres. «Faig una crida a tots els estats membres a donar suport amb reubicacions. Sé que és difícil en temps de pandèmia però és hora de mostrar solidaritat i ajudar», va assegurar la comissària europea d'Interior, Ylva Johansson. Una nau i un ferri de passatgers es troben ja a prop de Lampedusa per acollir la majoria dels arribats perquè compleixin amb la quarantena obligatòria pel coronavirus.