Pedro Sánchez va canviar la composició del Govern el juliol i va prescindir del seu nucli dur. A més del cap de Gabinet, el llavors totpoderós Iván Redondo, van sortir de l’executiu la seva vicepresidenta primera, Carmen Calvo, i el ministre de Transports i secretari d’organització del PSOE, José Luis Ábalos. Sánchez deixava fora del principal cercle de poder tres persones que van ser claus per a ell en el desert de l’oposició i la presentació de la moció de censura contra Mariano Rajoy.

Ara, dos mesos després d’aquella decisió, Sánchez ha demanat al grup parlamentari que a l’exvicepresidenta i l’exministre se’ls doni més visibilitat al Congrés dels Diputats. Calvo ocuparà a partir d’ara la presidència de la comissió d’Igualtat i Ábalos, la d’Interior. Héctor Gómez, ara portaveu del grup socialista, ha estat l’encarregat de comunicar-ho oficialment, segons van informar fonts del partit al Congrés.

Ells dos van ser els únics ministres, juntament amb l’encara titular d’Hisenda, María Jesús Montero, i el mateix president Sánchez, que van mantenir els seus escons a l’inici de la legislatura. La resta de membres de l’executiu i secretaris d’Estat del PSOE van deixar l’escó per indicació de Ferraz.

Mil cinc-cents euros més

Segons les dades que apareixen a la pàgina web de la cambra baixa, aquesta nova responsabilitat que assumiran tots dos diputats els suposarà un plus de 1.551,58 euros al mes.

L’encaix de Calvo i Ábalos ha suposat un efecte dòmino, facilitat per la sortida de la diputada Pilar Cancela a la secretaria d’Estat de Cooperació Internacional del Ministeri d’Exteriors. Cancela presidia fins ara la comissió d’Igualtat. Ábalos substituirà la socialista Ana Botella, que passarà a presidir la comissió d’Educació, un lloc que tenia Sergio Gutiérrez. Aquest assumeix el càrrec de portaveu d’Exteriors, que ostentava fins ara Gómez, el substitut d’Adriana Lastra com a veu principal del grup parlamentari. I Lastra està centrada en aquests moments en la preparació del 40è congrés federal d’octubre i amb l’ull posat en les municipals i autonòmiques de maig del 2023.

A Calvo li fa especial il·lusió estar de nou a la comissió d’Igualtat, «un assumpte nuclear» en la seva vida política, va dir. A més, recorda que va ser la primera persona a presidir-la quan es va crear aquest òrgan amb el Govern de José Luis Rodríguez Zapatero.