La cara nord del con del volcà de Cumbre Vieja (La Palma) va patir durant la passada nit un ensorrament parcial, la qual cosa ha suposat l'emissió de colades en diverses direccions. Pel que fa a l'erupció, continua mantenint el mateix comportament que els dies previs amb una explosivitat volcànica que segueix en nivell 2 d'una escala amb màxim 8. Així mateix, l'emissió de lava es concentra en els centres del cràter principal i no s'espera que s'obri un altre centre d'emissió fora d'aquesta àrea, segons informa Involcan. Per part seva, la lava ha cobert des que va començar l'erupció el diumenge 19 de setembre un total de 480,5 hectàrees, afectant o destruint fins al moment 1.149 edificacions i infraestructures, segons dades del satèl·lit del programa Copernicus de la Unió Europea.

El núvol de cendra va cap al Sud

Mentrestant, l'últim informe del Volcanic Ash Advisory Centris (VAAC) de Tolosa assenyala que el núvol de cendra provocat pel volcà, que demà diumenge complirà tres setmanes actiu, s'ha orientat cap al sud. Sobre aquest tema, els controladors aeris han explicat que el canvi d'orientació que ha tingut lloc durant les últimes hores ha deixat lliure la zona de Tenerife, que els seus dos aeroports -Tenerife Nord i Tenerife Sud- funcionen amb normalitat, però no el de la Palma, que segueix sense operar encara que s'analitzarà la situació durant el matí.

40 sismes a la nit

Finalment, l'Institut Geogràfic Nacional (IGN) ha localitzat durant la nit una quarantena de terratrèmols a la Palma --entre les 23.36 i les 06.49 hores--, el més destacat un al sud-oest de la Villa de Mazo de magnitud 4,1 i a una profunditat de 39 quilòmetres. L'eixam sísmic es manté actiu al sud de l'illa, en els municipis de Mazo i Fuencaliente, i unes profunditats mitjanes que oscil·len aproximadament entre els 11 i els 15 quilòmetres encara que també s'han registrat algunes a més de 30 quilòmetres.