L'Agència Europea del Medicament (EMA en les seves sigles en anglès) no és partidària d'injectar una quarta dosi de la vacuna contra la covid-19 a la població general. Almenys de moment. En primer lloc, perquè “no hi ha proves” de la necessitat d'una quarta dosi i, en segon, perquè “administrar reforços repetits en intervals breus de temps podria reduir el nivell d'anticossos que es produeix amb cada administració” i “podria fer menys eficient la vacunació amb el temps”, ha argumentat el responsable de l'estratègia de vacunes del regulador europeu, Marco Cavaleri.

Els reguladors internacionals van abordar aquesta qüestió en una reunió virtual celebrada la setmana passada. La conclusió d'aquella trobada, segons ha explicat Cavaleri, és que les diferents agències coincideixen que en la idea de “administrar múltiples reforços en intervals curts de temps no seria sostenible a llarg termini”. Per a començar, pel desafiament logístic que suposa i perquè pot generar fatiga entre la població.

Vacuna de temporada

Per això, la EMA considera que el més raonable a futur, si fos necessari revaluar a la població, seria oferir el sèrum a l'inici de la temporada d'hivern, com es fa amb la grip. “Això augmentaria la resposta d'anticossos quan més es necessiten”, ha dit. Segons Cavaleri, de moment no hi ha dades reals sobre la necessitat i el valor afegit d'administrar una segona dosi de reforç -o una quarta injecció- en la població general i ha insistit que quan existeixin dades els analitzaran. En tot cas, sí ha reconegut que podria ser una resposta “raonable” en el cas de “persones amb sistemes immunitaris deprimits”.

Segons les últimes dades disponibles del Centre Europeu de Control i Prevenció de Malalties (ECDC) sobre els nivells de vacunació, fins ara només el 40% de la població adulta europea ha rebut la tercera dosi a la Unió Europea i l'Espai Econòmic Europeu i entorn del 20% de la població adulta encara no té la pauta completa de vacunació enfront d'un virus que continua propagant-se. 

“Les dades epidemiològiques d'Europa mostren un creixent nombre d'infeccions a causa de la ràpida propagació de la variant òmicron i la situació en el continent continua sent molt preocupant”, ha admès Cavaleri durant una roda de premsa que ha advertit també de l'augment de la pressió hospitalària a conseqüència de l'augment dels contagis.