Les guerres sempre tenen víctimes col·laterals i la d’Ucraïna no és diferent. El secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, avisava fa uns dies que el conflicte «s’està emportant recursos i atenció d’altres llocs amb problemes en situació desesperada» i instava a «fer tot el possible per evitar un huracà de fam i el col·lapse del sistema global d’aliments». El portuguès va advertir, a més, que aquest cop, «més dur en els més pobres», està «sembrant les llavors per a la inestabilitat política i revoltes a tot el món».

El conflicte iniciat per Rússia ha arribat en la difícil estela de la pandèmia, amb la inflació disparada i els preus del petroli en rècords de 13 anys. Amb 44 milions de persones en 38 països a la vora de la fam, el seu impacte ha provocat una tempesta perfecta.

Al Iemen, per exemple, l’escassetat de finançament per a l’ajuda ha forçat a rebaixar o tancar programes de l’ONU, s’ha retallat dràsticament l’assistència d’aliments a vuit milions de persones i s’adverteix que en les properes setmanes gairebé quatre milions de persones podrien perdre l’accés a aigua potable. Al Sudan del Sud, també més del 70% de la població, vuit milions de persones que inclouen refugiats, afronta la perspectiva de la fam extrema.

El Programa Mundial d’Aliments (PMA) és una de les agències més afectades per les conseqüències del conflicte bèl·lic en una regió on s’origina el 30% del mercat mundial de blat, el 20% del de blat de moro, tres quarts del de gira-sol i un terç del d’ordi i que funciona com a graner de bona part del món, especialment d’Àfrica i el Pròxim Orient. Els preus del gra han superat els que hi havia abans de la Primavera Àrab i les revoltes per preus dels aliments del 2007 i 2008. 45 països d’Àfrica i en vies de desenvolupament importen almenys un terç del seu blat d’Ucraïna o Rússia i ells, incloent Burkina Faso, Egipte, Congo, Líban, Síria, Somàlia, Sudan i Iemen, depenen de la regió per a la meitat del seu gra.

El PMA també obté d’Ucraïna més de la meitat del blat que distribueix i hi té igualment el seu principal subministrament d’oli de gira-sol. El seu director executiu, David Beasley, va parlar de la retallada forçosa de racions que es donen a refugiats i altres poblacions vulnerables a l’est de l’Àfrica i el Pròxim Orient. «Racions a la meitat vol dir nens famolencs que mengen l’equivalent de només un bol de cereal cada dia», va explicar.