Diari de Girona

Diari de Girona

Trump va pressionar Pence sabent que el pla per anul·lar els comicis era il·legal

El comitè revela que l’advocat que va dissenyar l’assalt al Capitoli va assumir que podia ser violent

Durant quatre anys Mike Pence va ser un ferm i lleial escuder de Donald Trump. Com a candidat a vicepresident dels Estats Units i després en el càrrec, el cristià conservador sempre va acompanyar el mandatari republicà. Va callar, va assentir i va donar suport a Trump, fins i tot davant de les seves declaracions i accions més controvertides. El 6 de gener de 2021, però, Pence va passar a ser per a Trump un «marieta».

Aquest va ser l’insult que el president va llançar a Pence directament en una conversa telefònica aquell matí. Tot perquè el vicepresident, com havia estat fent setmanes i dies, per «instint» i per l’assessoria legal que va rebre de consellers, va insistir a no cedir a les pressions de Trump i els seus aliats per emprendre un pla clarament inconstitucional que pretenia que el vicepresident no certifiqués els resultats legítims de les eleccions presidencials que va finalment va guanyar Joe Biden.

Aquelles conegudes pressions a Pence, la resistència del vicepresident de cedir davant seu, com Trump es va girar llavors públicament cap a ell i va callar quan la massa violenta que va assaltar el Capitoli posant Pence en una diana central de les seves amenaces, van ser protagonistes ahir en la tercera vista pública del comitè que investiga aquella insurrecció. Però possiblement el més determinant de l’audiència, sens dubte la més complicada fins ara per als ciutadans que estan seguint les retransmissions en abordar complexos arguments legals i constitucionals, va ser l’exposició pública de la trama que va dissenyar l’advocat John Eastman i Trump va voler que apliqués Pence.

Eastman va plantejar dues possibilitats a Pence. Una era que directament rebutgés aquests vots electorals. L’altra, que suspengués el procediment i declarés un recés de deu dies, donant temps a diversos estats disputats a reexaminar els resultats electorals.

El problema és que totes dues opcions són inconstitucionals. El problema és també que fins i tot Eastman ho sabia i ho reconeixia, com va declarar en persona Greg Jacob, que era el principal advocat de Pence a la Casa Blanca. I el problema és que malgrat això Eastman i Trump van continuar pressionant Pence perquè fes alguna de les dues coses.

En la vista també es van exposar converses que demostren que Trump i el seu equip eren conscients que la seva pressió pública a Pence, sabent que el pla era il·legal i que el vicepresident es negaria a implementar-lo, podrien comportar violència. I es van veure també gravacions del testimoni d’Eric Herschman, un dels advocats de la Casa Blanca, explicant com va recriminar a Eastman que amb les seves accions «havia causat revoltes als carrers», i l’advocat va contestar assegurant que «hi ha hagut violència en la història del nostre país».

Compartir l'article

stats